Trip.com 警世 買完機票上唔到機!! 損失幾皮野

1001 回覆
1626 Like 68 Dislike
可以upgrade 下一班機?
比啲常識,轉機同來回同一間airline alliance一定最穩陣
你亂鳩咁買,就要承受風險
佢唔係搭唔到第一程HX咩
btw 啱啱睇 jeju air 冇去北美嘅航班喎好似
你9up 定記錯呀
一時時㗎咋 差唔多 同埋睇地區
11 12月計 你去trip.com同埋agoda睇澳門
agoda點都貴啲
你睇香港 就 agoda又會平啲 好多原因
我行內人所以都知道發生咩事
有啲係特別平 平嗰啲通常都係大陸超local agents
佢話轉四程肯定唔止咁簡單啦 去北美平價轉機盤九成都係轉上轉最後經首爾/日本走
短途機upgrade都冇乜用
寧願比我準時出發好過
啱啱問埋航空公司係咪經3rd party買冇得online check in
佢話只要班航班支援online check in就可以做到
到時再睇下點先
呢啲買完唔係即刻有張機票number比你上返官網check既咩 有哂你個人資料可以登入 show埋飛邊到 仲有幾耐可以check in
多數我買完就會去官網禁下係咪有我呢張機票
前一日再online check-in先
應該係個櫃台姐姐仲問我是咪之前就訂咗
真 平好多
炒股用ib

網購用hktvmall
呢樣先係最緊要
Book完自己send email去問,confirm個booking
講埋大約幾點check in
搞掂
都唔一定㗎 google唔一定準
agent好多tricky 野
有好多terms 有啲一開頭show埋個稅
有啲就冇 有啲有得cancel
要最平就冇計 要續續個apps入去睇
最後去埋官網 而家啲酒店唔想成日畀人食commission 講緊10至30%
你入到去個官網會發覺 咦原來做個member又有特別折頭 又或者有啲獨家嘅promotion book 得多晚 有其他嘢用埋 直接搵sales傾 會平過agent
其他你搵得代理訂機票,就預左有機會漏。今次係你喺trip.com買唔好彩。Expedia , agoda , kayak咪一樣會漏
我近5年去歐洲 日本 泰國 越南 10次有8次都係ago平 連香港都係...
機票一定要係官網買
真 想平就要用時間慢慢搵
正常應該幾個鐘內出
多過一個工作天已經要問下
So far so good
咁買法
一delay就gg
但我試過用trip睇同一日係trip平啲
仆街啦呢次 岩岩先買完 而家見到樓主post 嚇到瀨尿
應該咁講
而家Trip.com同永安都係under 中国攜程
日日買法國水囉 你扮盲姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞