Trip.com 警世 買完機票上唔到機!! 損失幾皮野

1001 回覆
1626 Like 68 Dislike
Lm
係 買過永安又係差d奶野
Trip.com😅前排都有人話伏
咁酒店去咩網訂
貼張trip.com itinerary confirmation 比大家睇下佢乜料?
官網

一定要比較的話,日本可以用Jalan,仲可以揀現場先俾錢
HX 係851開頭
比較想知你成set機票號碼係乜開頭

以前我同事個客試過用ctrip買 香港至北京,ctrip經國航買code shared 港龍,點知國航冇map落去港龍system,最後全部人要轉坐國航

https://azcargo.cz/en/services/support/iata-airline-codes/
你冇睇之前個post?
你地真係貴幾成都照去官網訂?
同埋好多酒店冇官網
其實 Expedia 依家秒搵到 幾次都係
Agoda 都唔夠佢快
連燈仔:冇官網,去到當地先walk in訂酒店
我試過用trip退番錢落信用卡,都要超過一個星期
呢個post值得永久收藏
唔係自己用,係留比煩閪睇,成日問點解其它app book得貴d
多數酒店有官網,唔少仲保證係最低價 (你估agent 唔洗收佣?)
最多都係差少少

差幾成嗰啲case, 我會懷疑個agent 有無問題多啲

咁你唔怕煩係可以email 酒店confirm 既
官網囉
9估
又係果d 轉機香港飛其他地方
但冇坐第一程
酒店都話用OTA都ok
飛機喱啲嘢唔喺官網買好易碌柒
樓主當交智商稅
連登仔話點就點啦,冇官網搭飛機walk in報囉
白卡
兩間唔同airline轉機係咪要入境再出境
得少部份酒店官網有best price guarantee
多數都冇
計計風險就識揀
機票出事有排煩,酒店出事最多搭程的士就解決到,用金錢降低風險,即係買保險咁遮
同一張機票有機會唔洗 (睇機場同航空公司policy)

但啲agent 特價飛通常都係散開曬一程一張機票
連登仔會話窮撚唔好去旅行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞