Trip.com 警世 買完機票上唔到機!! 損失幾皮野

1001 回覆
1626 Like 68 Dislike
booking之前新聞先爆話無俾錢啲酒店俾人圍屌?
你文盲?
簡單啲講樓豬係trip.com訂完機票,去到機場櫃檯先話冇佢個名
有時經agent買唔俾你online check-in ,迫你埋counter
好,多謝巴打suggestion

我心目中返到香港都有幾個option 會去follow up 有update 再更新大家
咁到底
你張機票係咩情況所以用唔到
既然佢寫明
條款寫明張票呢個情況用唔到

你無講你中咗邊個情況
咁梗係啦
酒店俾晒錢agent做嘢
冇理由出事要酒店做返嘢
如果唔係啲commission咪白俾
trip.com有send過iata chop嘅email同confirmation email應該booking冇問題
我冇話不成功,出埋confirmation email 有receipt pdf 同itinery pdf
睇多幾間好啲啦 agoda其實唔係出名平
只不過每一間 唔同嘅時候有唔同嘅策略
有一期佢特登收少啲佣 整平個價畀你
但佢唔會期期都咁做 又或者第二間都會咁做
搏一搏有啲客好似你咁 之後就淨係睇佢
又或者用得多做咗member 唔捨得走 之後再慢慢劏返
係,需要轉機嘅情況,喺航空公司官網一次過1張機票買晒,咁樣嘅話佢地就會負責
trip 即係攜程網,即係大陸網
你自己抵死
講撚完
對賭一向都有
唔係點會出現econ無位upgrade去business嘅case
全機full就會安排另一班機
之前坐卡塔爾定阿聯猶飛英國full左
本身要中東轉機, 佢幫我去國泰買直航
重點係人地可以即場搞
唔通要搵trip.com慢慢email
之前中過一次book 酒店伏
而家每次都會confirm
順便打埋去消委會,東張
咁其實trip.com個解釋係咩?佢個Hotline好易打
呢個正路
次次經trip.com 訂都冇事
其實人地有講如果冇出票number 要聯絡番佢
agent 都係人會做漏野
樓主自己唔睇又懶人
agoda買晒再分先好
少啲機會酒店賴帳

不過就變咗90 % agoda風險
係agency 卜完一定去番航空公司官網check下有無你張飛
其實出事嘅機會率係好細好細
我都預過
佢幾日後話無房退返錢俾我
機票一定要用官網訂
有起乜事上嚟,可以死咬住佢唔放
唔使兩邊推嚟推去
有冇人解釋下其實佢唔訂票嘅話可以點解決
搏個客唔飛定點?
佢會有賺嘅可能性咩?拖到飛個日都係會比人發現冇票
有種玩法係agent早幾個月低位hold房,旺季賣比啲臨時book房嘅人
通常係熱門酒店+旅遊旺季會咁玩
我個情況係成功confirm 嘅booking 嘅第一程同第三程 冇bilateral agreement

而我係完全唔知姐係咩意思

但係肯定唔係個啲exceptional cases
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞