Trip.com 警世 買完機票上唔到機!! 損失幾皮野

1001 回覆
1626 Like 68 Dislike
又有人中trip.com
不嬲3rd party 買野都係信唔過
我依家盡量機票酒店都係官網搞
機票永遠官網買是常識
Trap都幾出名好似之前都有幾單巴打有講中伏
官網買最大保障 幫推
用支那公司抵撚死唔好怨
咁你online check in嗰陣有冇你record?
本來想book airline direct flight ,屋企人話trip.com 個玩法可以慳幾千蚊一條友 架陣仲要俾多每人皮幾野
旅行社買其實都ok
但旅遊網真係一睇就覺得伏
攜程集團
Trip.com 條款寫明張票呢個情況用唔到

咩情況????
想安心既話, 携程旗下果D 都要盡量避開
個張機票去第一間airline 做online check in 個陣個網站prompt 唔可以做online check in 要現場做諗住係經第三方買張機票所以唔俾online check in 點知去到機場就含咗撚
食產地中國嘅食物中毒死都唔好怨
用得中國野預左啦
Trip.com = 中國㩗程網 國際版
之前有人講過最穩陣就買完機票再打去confirm係咪買到
唔明 你本身條航線係點 4間airline?
佢個terms and condition 有寫除非中佢個啲exception cases ( 好似係咩唔提早到機場所以趕唔切check in xxxx 之外,個客用唔到張機票佢都要refund(
你無提前check in?
買個陣唔係即時出票?
酒店都唔好經 trip. com 訂!

疫情前有次去台灣,嗰次冇 plan 行程,去到邊想住邊,就即刻 book

中途住緊間溫泉酒店,覺得幾正,想 book 多晚,但見其他網站都話已經冇房,唯獨是 trip. com 竟然話有房,仲 book 到

穩陣起見落咗 reception 問,可唔可以唔搬房,如果得先 book,但 reception 話佢哋其實已經 full 咗

之後我 show 咗 trip. com 嗰個話仲有房嘅畫面畀佢睇,之後佢叫咗個酒店高層落來睇,個高層都話奇怪,點解會話仲有房,而最奇怪嘅係,佢哋酒店從來都冇同 trip. com 合作過

自此之後,已經 blacklist 咗 trip. com,唔會再用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞