Trip.com 警世 買完機票上唔到機!! 損失幾皮野

1001 回覆
1626 Like 68 Dislike
酒店都還好,機票真係直接買
想知而家trip.com退咗錢未?
中資野買高鐵就得

機票就不了
真係倖存者偏差但我都係agoda用左好多年冇事,反而booking瀨過嘢,好記得果陣係揀左即pay點知去到double charged,話就話兩間嘢同集團但營運明顯唔同質素
當交智商稅啦
要轉機就官網訂啦
是旦一程delay
你都仆直

講咁耐
飛邊度唔講
點飛唔講
求其影個email黎望下都好

可能根本果間airline無飛你個目的地
我都覺得係樓主炒炒地車 ... 無詳細行程不能評論
9月日本當地假期個幾日用trip.com訂福岡酒店,agoda/hotel.com同一間酒店全部冇晒單人房,係得佢有仲要好平,去到checkin好在乜事都冇,順利住左幾日,唔知點解係得佢有房仲要唔貴
身有屎
連回程公司都可以唔記得
Yes
其實你買哩四程機又唔同航空公司真係搵自己嚟搞. 重要同成家人一齊去真心覺得你係on9.
做搞手買機票當然要穩陣冇鑊氣, 好似有D人貪平買廉航, 點知去到取消航機都係要自己承擔風險, 自己一條友或同條女都話易搞呀. 好似你咁四張機票其中一張delay或cancel, 成家人就要係機場睇你表演啦, 所以你係邊間agent book 都痾啫啦.
我從來都依賴Expedia 我係咪好好彩

求巴打指點
HX同KE冇interline agreement
Trip.com 不嬲都係by sector 出飛而唔出係同一張飛under同一組ticket number
又炒車,笑4
除左旅行社之外 全部都係經siteminder
朝早cut 晏就都可以入到booking
隔咗咁耐已經唔係時差個問題
次次出事都係ctrip 所以覺得佢地鬼鬼地
不過有咩都係彈番俾個agent
用咩book就問番果個agent
但係當下都係硬食俾客插
其實幾難以置信
即係前線員工日日返工就係要準備開片
日日都要培養情緒,盡量 aggressive
咁都有人肯做真係厲害
咁又唔係 正常一間酒店 就唔會咁樣行overbooking

第一就好少機會full House
第二如果full house一早都會預計到 有overbook 但通常都係夠冚有突 即係你預多咗十個客到 其實你本身暗盤都有六七個客知道係假嘅 又有啲本身係hold定間房根本就第日到 有啲你明知佢係用幾個鐘 有啲又真係有原因嚟唔到 正常酒店計 好少真係出現 無啦啦要一大班客踢佢走 你估真係唔驚投訴咩 日日咁做你間酒店一定見報啦
所以我話難以置信
大酒店集團有KPI
Feedback review 呢啲走唔甩
日日彈走10個客搞唔掂
嚟緊個trip有啲酒店經trip.com book有冇事?
所以同朋友去坐廉航真係要諗諗
上次買車飛 等咗成個幾鐘
夠鐘開都無出飛 之後係無再用trip
一樣公價就係咁多,全世界都公開可以買嘅嘢,third party突然有得平賣,一定有佢原因同風險
好大機會係佢唔記得cut trip.com 俾佢繼續放房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞