Trip.com 警世 買完機票上唔到機!! 損失幾皮野

1001 回覆
1626 Like 68 Dislike
我諗純粹係香港人時間比較貴
可以lur但可能要lur三個月,好多人嫌煩
我反而中過Agonda伏,覺得好垃圾
一嚟個app廢

有次幫工人姐姐book機票返菲律賓,航空公司網頁原本可以以online check in,可以online加行李,但係經agonda book,個login就變成一個亂碼email,然後agoda客服又唔知密碼,登入唔到。 航空公司又叫你搵返agent。 結果想加行李超都加唔到,仲要早去機場地面check in。。。垃圾
用Expedia同sky scanner仲有trivago la
打去航空公司問最好,唔through agent先攞到最準確資料
特登整大occupancy係唔會
冇人想收投訴
呢啲好多時都係技術問題
呢啲博上壆就要睇吓佢嗰個系統做得好唔好
大型Agency都係用個統一嘅大型Channel做
出事都有,但好快會搞掂
細 agency用自己嘅系統駁落人哋個系統就未必行得咁好
如果係人為因素都唔會係特登
大陸佬收購咗好多香港外國brand
空氣呢?
我覺得酒店還好
因為只要你有出示記錄
佢點都會俾你入住
之後其實責任係交返比第三方同酒店自己傾
因為我已出示咗購買記錄
佢就照俾我入住
由佢地自己deal
邊間做到咁盡
合咩作啊
全世界千千萬萬間酒店
要同人地傾一次之後先可以擺喺佢個網站咩
咪玩啦師兄
自己放屁比自己吸
我會貴少少去官網訂
佢拖酒店數關旅客乜事?

就係旅客成功入住左先有數拖
Lm
老實講,大陸服務水準整體係高過香港好多。唔知係劣質既大陸人落嚟溝淡左定香港人水準差左
有格開價都好易睇得出
永安個價同trip一樣
tarp.com,你都好買嘅
呢d訂飛網好快爆煲
攜程
睇間酒店會唔會honor, 但佢哋真係有機會say no.
叫你自己同agent拆
咁酒店咪踢單囉
之前收唔到錢, 仲同你agent啲客做生意?
occ overbook係慣常做法 特別係你full House
你冇理由一兩隻no show 或者hold early in 或者 unexpected checkout 或者fake booking都無 當然你唔會玩到咁過份 講緊10% 幾間就點都會 因為你通常一間大型少少酒店 一定最少三個pool 一個畀啲主流channels 好似siteminder 肯去share房既agents 好似agoda booking.com
一個係唔會join 好似美團 一個係自家
你三個pool完全完全fit曬啲房數一致 唔會有人咁蠢 咁樣永遠都唔會打得爆啲房 一定係多咗 呢個時候你就已經有機會出現overbook 但都好小事 因為實有cancel 所以做到一百零幾個percent入住率 唔係話冇可能 亦唔會話有啲咩大投訴 同埋你walk客都有好多種方法 同埋好多reason 左左右右啲酒店都friend曬 睇你畀咩啫 呢個其實都唔算得係啲咩風險
至於你話好多大型agent用統一嘅channels
我諗你想講係好多大型嘅channels 即係agent
用同一個distribution 即係siteminder 之類
咁呢個係分盤 如果出現問題就完全唔關酒店事佢仲要賠錢 所以唔使理佢有冇事啦
當然如果你間係細hostel 得十零廿間房
咁你梗係承受唔起啦
睇你點看待服務
我覺得上面果種都幾顛,
真係要做小丑咁tum客(日本果啲都有自己規矩,就算對你極有禮都唔代表乜都做)

仲要講緊唔係高人工嘅serve vip果啲,
係全個服務業都係咁,好無尊嚴
然後到自己做客果時又會調轉使到人盡

惡性循環
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞