Trip.com 警世 買完機票上唔到機!! 損失幾皮野

1001 回覆
1626 Like 68 Dislike
黎緊去旅行都經trip買左2張機票
去航空公司到check又真係有票
咁其實係咪應該冇事
利申老個個propose

我最近先用過都ok
最起碼都登入番個訂票code 搵番自己航班先
冇事嘅
你講緊咩我唔識同狗溝通
Skyscanner都係Trip.com集團
同埋trip.com成日錯名
到counter啲客先要打電話去改
以前10個有7個都係咁
之後自己都唔會用佢訂機票
依家仲有
年頭agoda book咗間房份voucher寫住JTB
脹知識了
巴打,我都係咁樣.最後你點樣處理?
咁你又唔會經Skyscanner 買嘢
純粹比價網
I see
大陸啲酒店同機票, 始終ctrip做大陸市場起家
有咩事相對容易拆得掂

同埋酒店選擇會更加多 (如果一路book開國際大chain就可以不理)
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/Booking_Holdings

Booking Holdings Inc. is an American travel technology company incorporated under Delaware General Corporation Law and based in Norwalk, Connecticut, that owns and operates several travel fare aggregators and travel fare metasearch engines including namesake and flagship Booking.com, Priceline.com, Agoda.com, Kayak.com, Cheapflights, Rentalcars.com, Momondo, and OpenTable. It operates websites in about 40 languages and 200 countries.

旗下集團
買完之後你冇check有冇出電子機票比你咩
有d航空公司買完會話幾多日內出票 唔會即出
今次每位平幾千點知就仆街
點會唔覆 四五星酒店有enquiry都唔覆係咪想唔做

你book啲咩垃圾賓館啊
多謝你
怨事少,警世事大
經agent訂一定有風險
有錢既一定係官網買最穩陣
agoda我試過去到當地酒店先話冇紀錄
間酒店話佢哋冇擺房上agoda,淨係得booking
兩個agent同一個集團應該booking射咗啲房去agoda
但酒店唔認頭做客既都只可以企喺到
agoda offer我去附近另一間酒店
佢都on99 我間房1500蚊一晚 新嗰間500蚊一晚
緊係reject
原酒店即場book 好彩有房 但間房2300蚊(官網價)
最後agoda退返1500蚊比我
不過agoda啲價真係平好多,作為窮撚繼續用agoda
用咗幾十次淨係嗰次中伏,但每次都預咗有風險,早一個禮拜一定email去confirm

機票我一般等特價官網買
機票唔覺agent特別平
之前某個活動門票果日全部agent都無位,得佢有不過貴過其他地方,咁都無計咪照book,隔勁耐先講返其實係無位,好彩refund到
#17樓主話有做online check in 但做唔到。我理解係login到但係唔俾佢做Online check-in。
即係有張訂單確認到資料,但係去到機場有問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞