Trip.com 警世 買完機票上唔到機!! 損失幾皮野

1001 回覆
1626 Like 68 Dislike
可能trip.com 收酒店個commission 低
Trip.com真係唔好信
Agoda book完係咪應該email酒店confirm
其實一定上唔到架喎,因為都無canada airline
真係唔知啦 只可以講我未聽過
有太多原因
收到唔代表咩

我個CASE係:
我今年五月去瑞士果時, 去到酒店同我講間房取消左, 跟住我俾左個APPS佢睇話係CONFIRM架喎, 佢企硬話無房俾到我, 最後我要即場BOOK過另一間酒店, 我去到另一間酒店個STAFF話你間房係岩岩BOOK架喎, 我話係呀, 你隔離果間酒店話無我BOOK到房喎, 個STAFF都話咁奇怪

我個FD CASE係:
又係今年我個女性FD五月去慕尼黑果時去到間HOSTEL, 佢又係話無房喎, 叫佢去另一間同系列既HOSTEL, 但間HOSTEL要搭幾個站火車先到既, 我個FD企硬唔肯, 但都係俾人趕走左, 我個FD即刻打俾我, 問我間酒店可唔可以瞓多一個人, 最後個FD係我間房打地鋪過左一晚
不過見到都盡量避,旅行時間寶貴
咁其實你應該即刻搵 Agoda
CS 處理呢啲好快 如果 Full 晒 佢都會幫你搵 Alternative
任何機票建議直接向航空公司買
即刻搵左
但都要時間佢覆架
當我搵到佢,佢都話我間房係confirm架喎
最後退錢+usd 10 coupon
可以叫佢打去酒店 等佢地直接傾
之前都試過你呢個情況 我叫 Agoda 同佢傾掂 最後有房
booking.com
agoda
trip
呢個post都有人中伏
真係睇黎乜都要官組買好d
間酒店話FULL BOOKING
就算俾錢都唔會有房
同埋我趕火車
想快啲放低個啲行李係酒店算
無時間同AGODA同酒店係度玩
快快手BOOK過另一間算數
之後先慢慢同AGODA搞退款
Ok I see 咁都明 係有誘因既
消失的樓主
睇嚟又炒車
有時上官網買其實佢都係會彈返你去booking.com
勁仆街
樓主好慘架
24個鐘圖都冇張
認真 trip.com已經係咁多訂票網入面做得算好
亦係少數有人跟香港市場做廣告
同埋uo官網張飛就真係唔係實價 反而trip先係名碼實價show出黎
飛你又買到 咁都話人scam你真係on99
cls⋯但係我用咗好耐都冇事之前去歐洲玩一個月貪trip.com機票酒店抵過其他地方,全部喺trip.com訂晒都冇事。上個月又買過國泰飛New York,勁快出到飛

畢生受用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞