最有價值收息股研究所 @ 9

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
香港其實都有間本身轉左型既 叫鷹君
但佢on99 不斷增持番 2778 同 1270

由輕資產 變番 重資產
消化下再望一望街市d野先
原因係乜
定係因為自肥
高息環境投錯地 恒地中伏心急撲火
https://lih.kg/3506684
佢兩個仔都幾廢,反而鉅哥幾有料
其實出事係咪背後班幕僚差太遠
鉅哥後面有霍sir
新地有雷霆

恒基新世界好似真係冇出名既謀臣
雖然有富爸爸做後盾,但四叔都95歲,兩兄弟都知唔可以鬆懈,所以李家誠終於開聲俾壓力政府撤辣,「若政府沒有新的措施出台,且沒有特別利好的因素出現,下半年地產市道將甚為低沉」!不過,恒地可唔可以自救,估佢地都知道始終都要睇息口走勢,借林高演兩年前嗰句說話:「目前高利率環境,借錢做生意,就等同唔識做生意。」呢位恒地老臣子,已鮮有插手公司日常事務,留返機會俾太子表現嘛。
好多alt man/pe、傳統insurance/pension、地產公司依家都有條line係咁玩,不過823比起佢哋好似無咩edge
前果堆搵investor/內部消化有優勢,後果堆玩地有優勢
823本源始終係有堆easy asset 打底,未prove到呢方面嘅能力
3.0果邊發展成點都就難講,不過佢core果part打底穩陣,有數得計
息期長左好似對bxp真係影響好大
想問DOTM係?
原來又穿左底
王維基果兩間野都插到阿媽都唔認得

之前睇佢新聞,佢從來唔買股票,其實係岩
1310王維基賣左好耐啦
新加坡CapitaLand Keppel玩咗好多年
但823唔係發展商,係咪可以直接比較?

守好香港大不了係增長放緩
出面嘅yield係吸引,但各處鄉村各處例
例如日本有種租約係好難加租或趕租客走
係咪大部分股東都想佢走出去?

最後,我諗asset class之中
Grade A應該慘過民生retail
Hospitality就一向luxury都唔係好賺嘅項目嚟
甲級
今時唔同往日
阿豬阿狗都甲級
上次話買14收息既還安好嗎
太早入
跌到10再安慰我
O都跌到前底, 睇下有冇位入黎坐下都好
未死得住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞