最有價值收息股研究所 @ 9

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
唔知管理層點諗,雖然睇個樣係要減派,可能佢哋夾硬死頂呢

用現金儲備頂住先
呢個係咪有買煤炭股嗰個?
佢應該大把現金
我自己估計過,估計咋

如果佢今年堅持派息,應該會有二點幾億現金流出

至於你話佢大把現金,40幾億應該唔係好多
仲要借錢比建築成本嗰啲呢?唔使比息咩?

借錢派息又另講了
少癲
依d通常1個月or3個月 roll Hibor 比1次息
Hibor 你當5.25%左右 +0.75 約6%
1年約2.88億
差唔多,自己食億幾。
【惠誉:下调普洛斯长期外币发行人评级至"BB",展望"稳定"】久期财经讯,10月16日,惠誉将位于新加坡的普洛斯(GLP Pte. Ltd.)的长期外币发行人违约评级和高级无抵押评级从“BBB-”下调至“BB”,展望稳定。

惠誉还下调了其未偿还债务工具的评级。

所有评级都已从评级负面观察名单中移除。
一年降一次級
BID 去到32,好想再入多張
心動不如馬上行動
佢嫌GLP中國堆野賣得慢同少
照你講 如果遲下順利 又會升返評級
其實最重要係銀行都冇收水

銀行貸款方面,普洛斯在電話會議記錄上強調未有銀行提取其信貸額度,其貨款再融資能力不俗。我們相信這是由於集團營運表現良好,有大量持續性收入,再加上有大量投資物業及股權投資可供抵押,亦與銀行過往的合作紀錄良好,因此銀行未有在這艱難時期下「落雨收遮」。

消息出左 永續債都係跌好少
筆美債聽日到期
廢事賣,聽日再睇,希望跌多D
好癲 我記得FSM都有講

不少分析報告把普洛斯的已實現公允價值收益(Monetised Fair Value Gains)從核心EBITDA 扣除,得出經調整EBITDA,並把這項數據演繹成經常性利潤,這會顯著低估集團實際的利潤水平。

已實現公允價值收益看似是一次性收益,但根據普洛斯集團的商業模式,其把投資物業、待售資產及合聯營投資企業套現獲利卻是恆常業務之一,因此這些已實現公允價值收益不應被視為一次性收益,反而應視之為波動較大的經常性利潤。

這種理解方式與香港地產商的發展項目類似,這部分利潤波動性極大,但在計算核心利潤時,不應把所有發展項目的相關利潤剔除,然後僅考慮地產商的非地產發展業務的利潤。
我覺得佢又講得無錯既
行業上可能有唔同定義
保守咁講的確係一次性收益
都係睇寫文既人點演繹
我等得既,同渣住兩張都太重GLP債
唔夠好價我可以唔入住
俾你跌到$25 都係差十萬之嘛
我呢D小薯資金唔多,十皮好多錢了
唔係個個好似你地幾位大哥個POOL咁鬼大
b桂園債係唔係新低?
27 jan2024 有無得搏
佢有張25嘅息呢一兩日grace period會到期
不過條curve都price in咗default唔駛ff太多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞