最有價值收息股研究所 @ 9

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
岩岩有時間睇完佢份財報, 其實數字上都OK
當佢去番21年 冇乜covid related revenue, 都唔差
今年仲要AR大減, D錢多左好多
除淨後先沽?
659變左直屬周大福之後希望發到圍
請問私有化係咪一定會發生, 會唔會重有變數, 私有化失敗?
我有啲新創建係係提左實貨係屋企, 要唔要儲返入股票行好啲?
最高息
供股係要你幫手買貨,回購係幫手買佢d貨 冇問題呀
659真係好癲,到而家都繼續升
8.9賣哂好似好蝕
點解做診所都有account receivable?睇醫生都有得唔俾現金既咩?
收醫療保條數咪要AR
你公司冇醫療卡咩
有,不過我平時多數睇自己熟既醫生,然後upload返張單上網所以一時醒唔起有醫療卡依樣野
其實盈健D藥OK woh
格隆匯10月13日|摩根士丹利發表報告指,香港零售租金於第三季按季增長加快,而寫字樓市場方面雖然佔用率略有改善,但租金下降幅度更大,整體而言香港地產股現價估值都較便宜,目前傾向選擇以零售租賃爲主業的公司,首選希慎興業及領展,評級“增持”,目標價分別爲30港元及44港元。 該行指出,今年首八個月本港零售銷售按年增長19%,儘管存在人民幣貶值及港人出境旅遊增加等不利因素,但仍然預計全年零售銷售額可錄得約18%按年升幅,憧憬零售物業租金全年將提升5%,推動收租股盈利表現,預期九龍倉置業、希慎及領展都將受惠。大摩將今年全年寫字樓物業租金預測從原來的按年持平,下調至跌5%,指出第三季香港辦公室租金整體按季跌2.3%,跌幅較次季的1.1%擴大,按年比較跌幅更達到6%,當中中環租金按季減2.9%,是連續第五個季度錄得下跌。
希慎感覺愈黎愈抵買,差唔多10厘息,但好驚減派。
呢個世界有咩私有化係一定會發生唔會失敗
希慎
之前都有巴打講過 睇多次路勁中報唔差 可以諗下
1、表外进入加速出清阶段。半年表外收回现金43亿,加上表内收回30亿(存货少58亿),偿债62亿本金+利息近10亿。另外由于投资物业上升13亿消耗了11亿的现金。
2、按照这个当前进度,负债2年可基本出清
3、下半年利润会好转(晋环大头),但汇兑亏损仍在,下半年利润回正不报期望
4、维持24年可能会派息的判断(最早应该是23年年报那次)
https://xueqiu.com/8293000503/259248690
我個唔差 係指緊 唔會default千其唔好買股
我記得呀
係雪球個癡線佬先會重倉股
加路連山道建築成本要借錢

「去年希慎興業(0014)夥拍華懋,以197.8億元投得銅鑼灣加路連山道商業項目。 當時公司已指出項目地價連建築費,總投資額達260億元

息率係 銀行同業拆息 + 0.75%,2027到期。
最多可以借八成建築成本。

地皮買咗差唔多200億,當佢最多借48億(60*80%),呢度要俾幾多利息?

呢個項目佢同華懋分,60:40
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞