最有價值收息股研究所 @ 9

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
其中一個因素 唔係唯一 可能係起點1

土地增值 -0.1
交易成本 -0.05
政策風險 -0.07
家族持股結構 -0.13

我只係提出其中一點要考慮 唔係話佢一個因素令佢pb 低
大哥 我上面本身都講左11點 我唔識計impact 但或多或少都應該有影響 你當1% 啦好無
我上面講既係新城個百幾個商場 唔係商品房 唔係貨輪轉交緊1x% effective LAT 個堆

我記憶中:

防止屯地係有另一個政府咩投地後24個月內要開始施工 而呢個係近呢10年內出台既政策 呢個m政策出台前投既地依然可以屯落去唔開發 好似間唔中誠哥都仲有俾人話佢投左幾十年都唔起野 我唔搵啦唔好叫我証明 要我搵証明我寧願你唔信

LAT 應該廿幾三十年前國內樓市仲係好廢個陣已經出現 應該唔係用黎防止屯地用
聽就聽過,有沒一兩招真係可以
索到浸徐,催吉避凶?
親自上去睇
造得假數, 又有BIG4 擔保
你點可能係盤數睇到奇怪野
例子係中國家居
當年盤數都係靚
之後有記者親自上去大陸睇
發現門市0人流
我講左11個點 講到明唔識計 但可以逐個考慮加起 仲想點 我講左好多次唔係單一因素

不如今次掉轉你所有野拎個單一最大因素解釋每件事
你同大飛講個d野
太長冇睇
講緊正常3年內起既樓都俾緊十幾隻土增稅 你話無就無啦

我搵到呢句但唔重要就算啦反正未地震
land+construction=cost basis
ip=cost basis+margin 我諗30%走唔甩
再過3年升10%per annum 應該總數係60%先岩
最後個句 咁呢個稅會收少 但賣出價都會少左 呢個係我講既distressed assets 對間公司黎講都係傷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞