最有價值收息股研究所 @ 9

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
睇定啲先再溝 14 778
溝823 啦
1883點解唔跌
睇黎大家對XG真係好負面
peg 美金要用美金息 discount
HK 變 XG 要加 country risk premium
仲有無補充
有時候見到佢啲問題
「點解又跌?點解唔跌?」
真係鬼知咩?
估到市場先生諗咩無乞丐
有無巴打有睇過隻NEP, 一日跌16%知唔知係咩事跌到11厘
早排大大聲話823跌落37就all-in一半嗰位師兄係咪入左貨?
低風險?maybe,不過我7字頭入咗16。
睇完仲要消化到先有用
啲biz嘅架構愈來愈複雜
有時睇完都唔明佢啲數點走
咁可以行番 唔睇數 睇基本面/投資就係投人 既價值投資法
係連續幾日跌十幾%,已經跌走咗一半
係。好跨
見之前下修左佢增長12-15%變到6%。 但都仲係有growth, ytd跌成65%。似係預計黎緊減派添
巴打有冇幻想過如果打埋仗個CRP會點?

截至2023年6月底,信和置業 (00083) 是淨現金公司,長實及新地的淨負債比率較低。如將九龍倉 (00004) 的股權投資歸類為現金,則九龍倉也是淨現金公司。相對地,恒地的淨負債比率為24%。
企業回購和管理層增持公司均可提升投資者信心。今年以來只有長實有做回購,另外長實、新地和信置都有管理層增持。
學術界幾時出paper還廁所長一個公道
新世界大削末期息80%減支出惟市場未受落、股價創20年低 券商削其評級
https://lih.kg/3517346
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞