最有價值收息股研究所 @ 9

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
relative vs absolute
CAPM
巴打功力好札實~
就算讀finance major o個D...100個學生投身社會後,有99個已經忘記哂呢D野.
科技股真係唔敢亂嚟
乜鬼元宇宙真係飲唔到、又食唔到又住唔到都唔知有乜市場價值.最多都係買下qqq算

我認為套用CAPM喺豪宅市場未必合適.半山/淺水灣成交過少. 區域性beta可能會非常偏離.
其實小書中都有試value 2009 GOOGL價.又value 3M.
用今日嘅股價望返,似乎偏離得都幾遠
3M有官司我明白,呢個亦都係valuation model冇計算嘅嘢.
今日成交400億,以前高峰時期一日2000幾9億,差左5倍以上
佢上次已經冇啦啦貼statement大你
感謝飛兄分享
睇多兩次先.google同打師奶未睇得明.感覺部分投資係買希望或者信仰.

輕度研究咗大家討論嘅331, 1883 仲有14都覺得佢哋業務相對簡單預計成本都叫計到.

900都相對係,但係佢派息咁標準化驚有鬼,同埋收入嗰部分consumer behavior隨時可轉.都幾不確定性.
咁我都有學到野 佢行內人
不過最好就以理服人啦
大飛點睇最近ko, bxp, bam
感謝詳細分析
google啲產品一定有stickiness,個人親身感受到
幾乎買曬身畀佢google services 同yt. 不過我每年磅水畀佢嘅只有google one嗰兩三舊水

請問你點睇以下雪球呢個883分析
利申:持有中.不過唔多信佢啲management
https://xueqiu.com/6650776773/256959236
BAM係咪成個加息周期都冇運行
依加開始儲貨但係愈買愈跌感覺有啲差
Garbage in Garbage out

好似上面
拎883 同 857 386 做peers , 三者都唔同biz model

331 做exhibition 既佔比可能同佢收垃圾差唔多

一開波已經錯左咁估出黎一定錯架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞