最有價值收息股研究所 @ 9

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
開定 繼續討論
lm
建設銀行
lm
331就出業績,點睇
冇消息,即係好消息
1310 都幾癲, 少數既LOCAL 野但年年派高息 (以前一年都派到7毫)
股價一直8至10蚊, 10年前王維基賣盤套現50億, 今日成間公司市值都冇50億
股價由10蚊無止境咁插落去, 遲早穿埋3蚊

2012年,王維基為了進軍免費電視市場,以50.12億元作價將香港寬頻全數股權出售予私募基金CVC Capital Partners,其後CVC多次減持,將股權出售給新加坡政府投資公司,又引入加拿大退休基金(CPPIB)和凱雷集團(Carlyle),並將部分股權出售予公司管理層。2015年香港寬頻於香港上市,當時市值80億元,CVC亦於上市時透過出售舊股,及上市後悉售餘下股份,持貨3年估計獲利逾17億元。
btw點解跳左8
話說呢度有冇人研究譚木匠

其實間公司都算大方兼老實
而老實係其中一個長期持股嘅必要條件
pdi 錯到飛起留名
lm
大飛哥 講起331 想問吓你點睇物管呢個生意?
呢門生意個特徵係「輕資產」、「高現金流」

相信香港最大嘅物管 都係地產商有關(應該係?)
而大部分嘅物管項目相信都係集中喺佢哋手上

香港嘅數據唔太清楚 但係之前睇過啲新聞
大陸物管嘅集中度好低 最大嗰幾間市佔率大概20%

咁個問題係 如果佢哋想做大個餅 都係得幾個方法
1. 收購 2. 開拓業務

第一點,每一間物管應該都做緊,收購合併一啲細管理公司。但係去到第二點,究竟佢哋係咪真係咁容易bid到project,畢竟佢哋提供嘅服務冇咩差異化(應該?)
依間野喺我心目中 同 6186 飛鶴 一樣
係一個迷
迷嘅位係啲乜嘢先?
物管嘅服務 有少少差異, 依家開始再唔係 價格競爭only
0331 嘅MD&A 有講

同一時間對比下 碧瑤綠色 v.s. 0331 嘅清潔部份
盤數好靚, ratio 好靚
但行過鋪頭硬係唔覺有人流

不過佢好嘅地方係, 佢真係有派息
派息金額都 貼近 FCF$
我都有望過幾眼呢一隻
純粹就係一間木工藝品製造商

AR AP嗰啲冇咩問題
因為佢主要賣貨比「特許加盟商」
自己冇咩門店(印象中淨係中環、mk有)

過去幾年「現金」有下降趨勢,而「存貨」不斷上升,攞咗啲錢去買木頭。喺最近嘅中期報,反而呈現咗一個相反嘅趨勢,「現金」上升、「存貨」下降。可以講佢去緊存貨,同時間毛利率持平,所以我就諗緊應該唔係減價清貨啊,究竟點解啲特許加盟商突然間買咁多貨
我完全唔明有咩人會買
次次行經都冇人
定係佢做wholesale 生意
舖頭嗰啲係小兒科

佢應該係玩加盟 供貨比佢啲加盟商
呢個先係賺得最多

補充番上面嗰度
點解我話佢AR冇咩問題
因為公司採用「貨到即付」一手交錢一手交貨
最長好似淨係比拖七日 所以我又唔擔心佢收唔到錢
做大陸生意多

佢直銷舖頭好似得幾間
「盤數好靚,rario好靚」呢點我同意

同埋最緊要一點,呢門生意容易明白。

有時投資都係要係自己能力圈入面,起碼要知道間公司做緊乜,同點樣做生意。唔係話買高新科技股、銀行股… (冇意貶低任何人)就一定回報高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞