最有價值收息股研究所 @ 9

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
我冇理解錯嘅話

交貨嗰係咪計數
因為呢間嘢係「貨到即付」
大客仔都係俾佢拖七日
變相根據會計準則上可以確認收入

即使前線堆distributors賣唔到貨
都有機會因為franchise agreement要繼續攞貨

而假設因為經濟問題
堆franchisees破產,佢嘅表現就會轉差
我都諗咗一諗 因為呢啲係會計准則嘅嘢

定係Franchise 同公司落單就認定收入
應該係加盟落單就計
你睇佢
Notes 25
Notes 4B VI
都有提及 其實係D 加盟拎貨
但可以比佢退貨, 但1年最多退4%
而佢都做左provision, 假設佢個provision 係真
如果基於呢樣野, 姐係我可以假設 佢1年最多影響4% revenue
係呢個前題下, 佢收入都係升
手持435表示
港股組合仲係435加3988兩隻打曬
係咪有公安上去投資者屋企
咁碧桂園會唔會上到2-3蚊?
賺幾多都要拎去還債先
債可以
高盛引述九龍倉置業 (01997) 管理層指,暑假期間商場人流滿意,主要受到大型市場推廣活動帶動,吸引更多本地人及旅客到訪,當中海港城於7至8月人流按年增加40%,回到2018年約90%水平,周末的日均人流更逾20萬人次。九置管理層預期,十一黃金周人流及租戶銷售額會進一步好轉,因國泰航空 (00293) 致力將年底運力提高至疫情前七成水平。

九置指,踏入9月旅客人數減少,主要與暑假結束,以及受到颱風和暴雨影響有關,基於暑假來港的旅客大部分都是低消費家庭,因此租戶銷售額的復甦速度較人流緩慢。部分超高端品牌銷售額,已超越疫情前約雙位數百比數水平。餐飲行業銷售額相當落後,因部分本地人北上深圳消費。

高盛認為,九置的競爭優勢會持續,因旗下商場擁有大量品牌,無論是奢侈品以致大眾品牌均覆蓋。寫字樓方面,九置指,收到更多租戶查詢,或擴大承租的計劃,主要來自與旅客回流的相關行業,包括保險、醫療保健等,但續租租金仍維持雙位數下跌。

該行預期,九置盈利仍要一段時間才能回到2018或19年水平,因借貸成本高企,而且租金成本比率相對偏高下,令九置更難加租。九置2023年及2024年股息率約4.3厘及5厘,相對於其他本港發展商及收租股的5至7厘並不吸引,但九置減派息的風險相對偏低。高盛維持九置目標價45元。
TST V.S CWB
glp打回原形
本身都低仲減派息
你中左
英國又會加
其實情況應該差唔多
尖咀個情況應該差d
18年4850億零售額
22年全年3500億 回到72%
23年1月-7月 暫時 2380億
prorata 計 全年估計 有4080億
姐係去到84%
如果上唔到 出年應該都GG
得番聖誕一個檔期
邊到嘔到1700,億出黎
分分鐘d人聖誕都上大陸玩
2022年疫情都嘔到千幾億
今年點會冇
個陣未開關
我就麻麻地睇好
感覺上 tst再食遊客多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞