最有價值收息股研究所 @ 9

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
直接喺市場買返prep bond唔會仲平咩?現價$3X 買到嘅嘢唔值得用$100買?就當愈買愈升,$40-50都買到好一部分?
唔好放啲垃圾上嚟浪費網絡資源
意思係唔會買得返晒所有bond 所以redeem?
https://www.fsmone.com.hk/article/article-details/280280

不過,這對其信貸狀況應該影響不大,皆因其早已失去使用發行債券再融資的能力,同時集團不像會在貸款上加入與評級下調相關的懲罰條款,因此投資者毋須過份擔心這方面的風險。

話GLP失去使用發行債券再融資的能力係咪因為credit rating可能會跌到非投資級別?
上面講左
依家d bond ytm 27% = cant refinance
FLIP 同USOI 仲高息過 JEPI. 點睇
睇你買幾多啦☺️個number都好記嘅😇

939 。。。939。。。搞3 搞🤑🤑939幾好記呀
我覺得你應該真係去譚木匠睇下嘢🫡每把梳都成百幾蚊🤔二百蚊最少呀😒呢間嘢都唔知佢搞乜
咁問心你買可樂呀😗始終都係飲飲食食😚容易走貨出貨嘅
係, 每把都 200起碼,吉列賣刀片都係200蚊一盒。
但係每日有幾多人會去買梳? 你幾耐無買過? 上一把係幾時? 梳唔同刀片, 唔係消耗品。
佢當時叫我買嗰把羊角定牛角梳😏都168蚊
香港站分店。。。
佢又話咩可以生頭髮。。。跟住要我畀佢。。。

搞多兩搞就買把靚靚哋嘅 羊角? 我最後用138買咗依家用嘅細梳🫡
咩梳138咁貴
老實講,我又覺得唔貴喎

百幾蚊,如果可以用得耐,品質又好,何樂而不為
想入多張glp
有冇人有睇1419 盈健?
咩質地嚟
巴絲認為希慎買唔買得過?感覺減派機會都大。
我覺得呢隻野麻麻地大9把錢都唔會益股東
鄭家純家族私人投資旗艦周大福企業,於今年6月提出以每股9.15港元作價,全購其尚未實益持有的新創建(00659)股份,當中包括由新世界發展(00017)持有的新創建60.88%股權。

新世界發展及新創建就交易發出股東通函,雙方的獨立財務顧問皆建議其股東接納周大福企業之要約。其中,新創建的通函提到,周大福企業計劃在新創建的要約結束、並成功取得控股權後,除普通股息外,還會要求新創建額外派發特別股息,並「最大限度地提高總派息」;同時審視資產組合,繼續把不再配合未來發展的資產變現或出售。

新世界發展將於11月2日舉行股東特別大會,審議是否出售新創建的股權予周大福企業,交易須獲逾半數獨立股東投票贊成,方可通過。倘交易落實,新世界發展料可從中套現約218億港元,並將撥出40億港元、向股東派發每股1.59港元的特別股息,該特別息料於12月20日派付,除淨日為11月23日。周大福企重申,要約結束後,擬維持新創建的上市地位。

如新創建成功易主,對於日後的發展路向,周大福企業透露,計劃維持新創建現有業務,管理層亦不會有重大變化,但會優化其資本架構,認為新創建不再為新世界的附屬公司後,將享有更大的財務靈活性,有機會尋求更有利的融資。 (BC)

作價 $9.15, 現價 $9.29
依家沽出係咪著好啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞