最有價值收息股研究所 @ 9

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
其實以股代息避唔避到?
但係呢呢30% 係每月扣啵,假設10 蚊派1蚊,除淨完計埋息都係得9.7 ,唔會好似每個月一開始就未打先輸咁咩要每個月起碼升2.5%先breakeven 到。

仲要每個月都重覆呢條數,除淨就扣足,即係越食越多,咁既前題下只得一個情況會賺,就係隻野要大漲好似有D 搵笨

買開月月派息股既巴打有無其他睇法?
佢收$12租 ,一年儲埋一次過派$12 俾你 同 每個月派$1 俾你有咩分別
如果自動reinvest 有dddddddddd 分別
所以BRK 唔派息
睇有無做槓桿
有就當然月月有cash flow好過斷開
9月26日報道,根據香港聯交所9月26日披露的文件,利乾於9月22日以每股均價15.4港元增持$希慎興業(00014.HK)$9.8萬股普通股股份,價值約150.92萬港元。增持後,利乾最新持股數目為106.8萬股股份,好倉比例由0.09%升至0.10%。
佢都係渣咁少貨
感覺港女會死雞撐 輕微彈一波
Irene Lee 都好似係揸0.47%
不過呢啲係佢地個人持股啫

Lee Hysan Company Limited 佔 42.17%
都冇人知佢地啲家族成員佔呢間幾多
樓上有人講收息美股食30%呢個問題
呢個都係我唔買美股dividend stock原因
但有冇人研究過除淨前一個禮拜sell itm call + sell itm put得唔得
派前比人call走唔洗比30%
派後比人put返d股票返黎
兩邊都sell option有得收premium應該仲多過dividend?
大趺 call 唔走要硬食 put 都係一個風險 未必值搏
派息落咗袋先係自己錢
回購都係帳面數
假嘢嚟
Deep itm預佢比人call
當你股價15蚊派0.5蚊
sell張call係13蚊
sell張put係15蚊
除非股價大升大跌(多數唔會因為除淨係earnings之後)
咁你會先比人call再比人put返
如果stock 真係有不斷成長
賣股都可以落自己袋
所以我有啲唔明點解要買高收息股
明明個股風險好高
前者而家買入 期望佢將來繼續成長都合理
後者如mature晒 無乜增長 係咁派錢出去 會唔會係長期散水 直到間公司無晒價值?
明白了
算係低風險套利
其實唔使派
Keep住回購夠做
可惜有啲股東唔係咁諗
真係想要股息就自己套現一部分自製咪算
又可以揀時機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞