最有價值收息股研究所 @ 9

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
同埋我覺得討論呢啲公司

除咗現金、存貨管理,我認為仲有一個好重要嘅問題。究竟「存貨」會唔會隨着時間貶值?

舉個例子,茅台酒呢啲存貨,應該越擺越值錢。套用喺譚木匠身上,究竟呢啲木工藝品,會唔會越耐越值錢呢?

過去幾年一直增加存貨,而呢啲存貨又可以隨着時間增值,咁咪發過豬頭
所以對我嚟講 係迷
特許經營商 都係常見「做數」手法
但我未有證據 話佢有「做數」(頭盔)

另外, 之前有睇過話 佢嘅產品直接賣去酒店 (未能求證), 門市只係當廣告牌
不過 我同意 「投資都係要係自己能力圈入面」
再講埋估值, 單純睇股息率 8.26%
今時今日 未必要睇到佢
btw thx for your information
有需要研究吓

啱啱突然心血來潮,諗緊呢門生意係點
主要係留意左呢啲公司好耐

純粹見到佢個中期業績反轉
由$3邊升到最高差唔多$5
覺得有啲耐人尋味

咁當然買股票唔單止淨係睇個價格升跌啦
重點係佢嗰間公司係點

除咗呢間之外,之前都有望過眼白花油,又係啲類似嘅情況
同埋呢類型嘅公司將來capex都唔會多得去邊

又或者可能今年年尾要現金做capex 所以先去存貨
上次見到佢財報有寫

譚木
點解 22年 21年 capex 比往年大幾倍咁多嘅?
有咩新發展?
睇返過去五年cashflow statement

Purchase of PPE
2022: (18,286)
2021: (21,794)
2020: (4,561)
2019: (2,736)
2018: (5,145)

根據呢個規律去睇,應該係2021年先突然大左幾倍

啱啱再睇一睇當年嘅財報,2018 - 2022 嘅 inventory keep住升,由153,072升到244,30。
而入面大部份都係原木

所以我就諗佢哋係咪用咗嚟擴建廠房
而家搵緊證據去證明呢個論點
套落發展商諗一諗 如果對上10年起完唔賣會點
1.on/off book - inventory risk
2. principal/agent - 堆貨應該係貨主自己定價去賣幾多 而唔係sogo

風險管理
14驚唔驚減派息? 跌到咁,諗緊加唔加
希慎CFO 提出咗三個factors有機會影響payout
1. Operating Performance
2. CAPEX Requirement
3. Economic Outlook
14年初至今跌咗成4成,市場對寫字樓業務前景咁唔睇好?
有眼你睇
一線個d應該仲有競爭力
二三線好似黃竹坑個d死硬
呢度似乎好多14信徒
15.3 入多4000股
苦中怍樂
其實間間都係啦
佢係咁講,我咁聽先啦
想問你點睇息率上升對14既影響?
見14借得都幾多錢
比多左息 應該冇9厘
的確,二三線寫字樓慘慘豬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞