最有價值收息股研究所 @ 9

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
咁又唔係
accounting standard 有好多野講judgement
然後management 就會用judgement 去整盤數
而呢D所謂judgement 就係奇怪位
例如: 盤數明明賺緊錢, 點解公司D Cash flow 咁鬼差, 成日cut budget, 你做會計個陣會睇到, 係咪公司收AR收得慢, 突登唔找AP數, etc etc etc
呢D係會計佬睇到GE野黎 --> 公司financial operation 層面
而如果有1日 老細叫你去計下公司值幾錢
你就會即刻打電話比valuer
我對你本valuation book 有D興趣, 可能呢排都Kindle 買黎睇下
中國恒大、恒大汽車、恒大物業在香港交易所暫停交易。
https://lih.kg/3512505

又爆
覺得自己好弱智
6蚊開始儲貨
以我呢個CPA為例
邊本岩我多D
利申: 冇讀過finance/valuation
拆股係避免一賣就賣好多錢既情況
巴菲特先整B股益自己
因為有好多股東得個幾股,一要變錢就好影響組合
所以搞B股,但唔拆股等佢投票權比重變大D益自己
900增派
之前聽大飛哥推介睇左第一本
但睇到中間發覺佢有好多假設唔知應該點做
例如一間公司既growth rate,永續期現金流(唔知有冇記錯)
去到實戰呢d位唔知應該點假設
高位回左25%啦
1883幾強勢下
唉屌 依家仲揸住30000股 1373@ 2.8 唔知點算好,日日跌,好似成隻股已經爛曬,想蝕放又唔捨得
巴打幾多貨?原本買佢果陣見年年都有升有息,好似幾正,點知依家真係 我想要息,佢想要我個本

日日陰跌跌足兩個月,真係痴線
一個係半個老細
一個係打工收份量
我覺得point 2同scenario analysis真係十分十分有用同重要~反係咪咁精準assume倒d growth rate仲係其次~

好似明白左d, 遲d再睇多次本書睇下理唔理解到先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞