最有價值收息股研究所 @ 9

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
331一黎就閪跌
你點會期望有咁多人有讀cfa/finance

btw, 你嗰個係咩睇書app嚟?
隻1373跌到懷疑人生。。
隻1373跌到懷疑人生。。。
好少咋bor
我渣正股都跌99.7 同 100 %
睇你係邊一類會計師
Big 4 個D 做retail job auditor, 唔會識咩FCF個D (which 係我黎)
我地工作係根據accounting standard 去睇盤數有冇錯
盤數賺唔賺錢唔係我地confirm,
如果cash flow forecast 出事咪report
要impairment 咪impairment
投資角度係另1個玩法
請問有無巴打留意536貿易通?
個減派係「可以預期」
不過大把人無睇過數,咪沽走
查實跌2%都好少姐
唔跌邊到有位入
會計師嘅作用係去整盤數出黎,熟accounting standard, 知d數奇怪位係邊。

好嘅投資者要識interpret盤數同business,要識好多野,包括但不限於會計/金融/心理/行業知識。

你係好嘅會計師唔代表你識投資,但你要識投資就唔可以唔識會計。
所以最好係不停回購同拆股
衰D咁講, 會計師只係需要make sure 盤數meet accounting standard 就OK
樓下上討論valuation係精彩~ 仲記得喺大學上堂學valuation,professor叫我地用current data計港股d股價~ 當時幾乎都冇人計倒,吾係計錯就係相差離天萬象遠~ 當時我第一個感覺就係係咁計黎做乜鳩?真正自己研究係畢咗業先開始,花左一段時間先明白估值同估價嘅分別~ 唔明呢點永遠都只會喺死胡同入面~ 十零年前有一面之緣同NYU 嘅Aswath Damodaran傾過幾句,我問佢做valuation的真理係乜,佢就話市場絕大部份時間都偏離估值就係真理,吾係過高就係過低~所以先創造到機會買入&賣出~ 到而家我都仲受益於呢一句說話~由大學第一堂valuation課到而家,已經20年,我都仲玩緊呢樣野,但我而家覺得valuation最精彩的地方吾係計得準唔準~ 而係中間嘅methodology係base on乜嘢,科吾科學,因為科學嘅方法同時可以誘導我哋思考,同埋其後作出檢視。每做一次valuation,都係思維嘅鍛練~ 呢個post 係極少有有正規valuation討論的post~
我做左3年audit 10年會計 但無做過listed company
其實連啲奇怪位係邊都睇唔出 做會計好鬼hea之嘛
我都讀過CFA LV1
入面講D accounting standard 根本就唔深入
但已經夠投資者用
2者睇GE地方根本就好大分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞