最有價值收息股研究所 @ 9

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
數式來來去去都係咁計
講到底garbage in garbage out
理解自己睇緊嗰間公司
嗰隻instrument先係重點
我成日都話係大飛好人啫
人哋嘅錢佢要攞去過大海又好
送畀林詐洗又好
鬼我鬼事咩

又贏左大飛

最衰啲債唔爭氣 哭L左
Term growth rate 同 discount rate 有咩關係 一個影響分子一個影響分母
FCFF最後要減債MV同用WACC discount 即係仲要睇埋債估值
DCF 唔會因為派100%就變DDM
另, payout 過低用 DDM 會 underestimate 呢點
我諗其實唔會. 股票升跌永遠都係買賣推動, 而唔係估值
如果大股東唔回購唔加派息 咁估低係正常 因為economic success無分享俾股東 而你係吹佢唔漲 佢地有足夠 incentive 去推低股價然後 privatize. Non control 永遠要加 premium 去估 (雖然textbook唔係咁教)
九叔巴做會計師都睇唔明I am nothing
其實一個會計師同一個成功既投資者相差D咩野?
心態心理質素
所以係唔係會計師+信仰之跳(姐係愈低愈撈)=成功嘅(價值)投資者?
再加本多終勝
佢係,接近係塞錢入銀包個隻
指既唔止係真錢
大飛哥,冇貨而家先開始儲331 得唔得呢
講銀行梗係大貓拉支持本土
頭三點我唔 argue 你有 clarify

> 唔回購 / 唔派息唔代表無價值,如果係咁TSLA價值係咪 $0?
我真係字面意思, 股價係由買賣推動. 我唔係話 TSLA 只值零, 而係話 market value 係冇 buy back / dividend 情況下 deviate from fair valuation 唔出奇. 雖然係題外話, 我都想請教下師兄點用 discounting method 計到 TSLA (or NVDA) 而家呢個價

> 一間企業 retained FCF係可以用於reinvestment 推動下一期增長 即係話企業幫你用個 Potential dividend 直接再投資左咁解
理想情況下係囉. 有啲大股東鍾意攬住舊錢唔再投資/回饋股東
選擇性講美股你可以岩 (因為corp gov好), 香港一堆華置利豐你又可唔可以講同一番說話
高質
大飛,請問331去到咩位你先會考慮放
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞