最有價值收息股研究所 @ 9

1001 回覆
5 Like 3 Dislike

點解冇人討論呢隻?
同香港有簽協議嘅可以睇稅局網頁,冇簽應該可以直接google
https://www.ird.gov.hk/chi/tax/dta_rates.htm
仲安好
咁如果用IB買LVMH(MC.PA), 股息稅會係跟美法(15%)而唔係港法(10%)?
oic, thx
多謝黃生

講過啦,你搵返 prospectus 睇吓佢頭頂有幾多個老細

呢啲傳統飲食業,啲老細真係等分錢㗎咋,所以佢哋派息真係好慷慨㗎

再睇一睇佢哋集團有幾多負債,你自然就一清二楚
报告期内多家样本企业披露上半年业绩,整体来看仓储业务收入同比均有所上升。当前物流需求基本稳定,社会物流总额累计增速延续平稳恢复势头,消费拉动作用继续显现。观点指数认为,下半年仓储物流企业的业绩同样也会维持稳中向好的趋势。

https://www.guandian.cn/article/20230920/358068.html
引领生活时尚供应链升级|阿迪达斯苏州自动化配送中心X启用,普洛斯定制开发树立行业新标杆

https://www.guandian.cn/article/20230922/358416.html
內地息口持續偏軟,市場擔心影響內銀盈利水平。羅兵咸永道香港銀行業與資本市場主管合夥人譚文傑表示,目前當局言論有所調整,無再硬性規定銀行「讓利」,同時表明希望能保持合理的息差,使銀行能幫助實體經濟。

雖然下半年內銀淨息差仍會受到一定壓力,但淨息差受到眾多因素影響,包括調整資產水平,相信下半年淨息差整體可控,降幅不會太多。

他直言,目前存量房貸利率已減到低位,「再減的空間不大」,料未來12個月的存款利率或下調10至30個點子,一切仍要觀察未來樓市走勢。

股民最關心的派息問題方面,譚認為,地方債問題對內銀盈利的影響有限,上半年內地大型銀行派息比率約30%以上,料下半年能維持相若水平。不過,他擔心部分中小型銀行難以補充資本,或影響個別派息水平;事實上,目前有一、兩間小型內銀已暫停派息。
感覺負債唔算多。無咩帶息負債,主要都係lease liabilities(租舖入帳)同payables(餐飲業-ve WC正常?)。反而係唔知下半年係咪有咩大動作搞,考execution能力
存量房貸降左,
存款一樣降埋. 呢兩樣野約略當佢打平
問題始終出於新房貸唔會再有咁多同埋要幫大量民企包債底
覺得淨係益發展商
二手只會比人打得更慘
2手真係唔洗諗
幫發展商套錢等佢地可以投地
而銀行因為風險高左, 所以要加番高按息
結果就係2者compensate 番, 成交唔一定會多到
班發展商都唔係冇錢投
係唔想投

除非地價超平
利率太高
投一塊地
資金鎖幾年 無論借貸定自己錢投都係蝕緊息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞