最有價值收息股研究所 @ 9

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
記得佢字眼好似係cash 回收之類
諗過係唔係啲pension 供款 同 保險premium
雖然係收返好多cash
但其實好大部分係liabilities

不過已經好勁 空手套白狼咁
啲cash買完轉一轉就收返
睇左好多師兄既回覆真係學到野
想問個可能好白痴既問題LGEN PHNX係好公司,但怕唔怕英國經濟不穩令長期投資風險增加?
我無睇過盤數 (亦唔係專業)
但保險公司唔係一早做哂 IRS hedge interest rate risk 啦咩 長遠係受惠加息, 但短期應該無大影響
另, asset 用加完息個 rate 我理解到, 但 liability 用加完息既 rate (whatever that means) 我理解唔到係咩 logic
1. 可以套番平時港股私有化既淨現金代價既概念, 如果公現估值1億但現金有30m 先算, 其中有20m 係surplus cash, 咁拎1億去買既時候自然可以收番20% cash consideration.

2. phnx 我開左黎睇見到佢target cumulative cash remittance 係7b, 唔知點解佢會寫到咁死, 可能佢預左收多幾年息再賣番出去, 無論個故事點發展都應該係cap 7b in future dollar term, 所以 return=7b-3.2b=3.8b, 唔可以期望佢每大概3年就生到3.2b 6年6.4b 9年9.6b (咁之後佢用幾多年收個before inflation ge IRR 係幾多就各人自己心中盤算一下, 如果計出黎係1x% 可能唔會太誇張)。另一個感覺就係佢想盡量榨番D 錢出黎, 所以3年內盡榨乾犧牲之後既發展, 佢既主業似乎唔係做大個餅做超長期投資?

香港保險呢幾年有好多監管風險 e.g. 睇下aia 股價, hkfrs 17, 又rbc conversion, 又見唔知pillar 3 咩野, 我平時認知既保險公司揸好多現金但派息都因為保監局等等各類監管而極低。感覺上PHNX 間野榨乾個solvency ratio 黎派息, 犧牲個間既穩定性。我信個賣家作為行業專家唔係傻又唔係等錢洗, 成個行業發展公司路向佢地自己做哂估算計哂價先賣俾phnx。

我對呢隻野無咩睇法, 但見份IR 野好多文字藝術, 如果你地計到佢值現價超1倍2倍3倍既話, 咁佢份野就堅多水份。
insurance contract liability 搵香港上市保險公司年報應該大部分都有寫
1299 應該仲有一樣大陸封走資
保險股的常用指標,包括新業務價值、年度化新保費收入、新業務價值利潤率和內涵值等等。仲有好多野要睇。
太複雜唔識
睇完大概都明 如果係咁再加埋佢本身句3年payback period policy 我會係無計數無其他background 既情況下覺得而加係一個normal scenario
我都覺保險銀行好多複雜野
尤其呢啲唔會 disclose 佢揸咩我無咩概念
睇完大飛講賣盤但仲 under 賣方管理我諗我都係玩番啲我睇得明既算
其實好難睇得明成間公司
Phnx 我淨係望住幾樣野
Retirement, fee based business 呢兩樣公司計好數,穩定,就賺到錢,而且佔比大
solvency ratio, 同cash generation 穩陣
方向岩就揸住先
同時每次佢出新PPT試下盡睇
每次都會明多少少
中國周六(30日)公布的9月官方製造業採購經理人指數(PMI)報50.2,是4月以來首次回到榮枯分界的50以上。野村相信,指數重回擴張區間是7月底以來一系列政策措施推動,預計製造業PMI將在未來幾個月穩定在50附近,但強調對經濟增長仍保持謹慎態度。

野村指出,儘管數據顯示出穩定迹象,但由於被壓抑的面對面服務需求逐漸減少、房地產行業持續下滑(尤其是低線城市)、出口疲軟以及私營部門信心低迷,預計經濟狀況將在未來幾個月出現不佳、甚至惡化的情況。

此前,野村將中國2023年第3、第4季國內生產總值(GDP)按年增長預測從3.7%和4%,分別上調至4.1%和4.3%;相應將今年全年GDP增長預測從4.6%上調至4.8%。
多謝大飛巴解答

Btw LGEN 好似反而好proud of自己個solvency愈黎愈高

比起LGEN 9厘多少少,PHNX 接近11厘好似吸引啲
08:32 【瑞銀:美債收益率或將大幅回落,投資者未來一年有望收穫20%回報】瑞銀全球財富管理公司認爲,如果美國經濟陷入衰退,近期收益率在4.5%左右的10年期美債持有者在一年內有望獲得至多20%的總回報。由於債券價格與收益率反向而動,隨着投資者在美國國債市場尋求避險,美國國債價格可能大幅上揚。瑞銀的基本預測是,10年期美債收益率將在12個月內跌至3.5%,在經濟增長的上行情況下將回落至4%,在經濟衰退的下行情況下將跌至2.75%。“這意味着,在我們的基本情景下,這段時間的總回報率爲14%,在我們的經濟上行情況下爲10%,在我們的下行情況下爲20%。”(環球市場播報)(來源:富途牛牛)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞