最有價值收息股研究所 @ 9

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
新創建 (00659) 公布,截至今年6月底止全年業績,純利按年升28%,至20.27億元。期內收入按年升45.2%至452.14億元,末期息維持0.31元。新創建指,隨著香港與內地通關,以及內地政府解除防疫措施後,改善營商環境,公司各項業務於2023財政年度呈現復甦。

連同中期息0.3元,新創建全年股息合共0.61元,與去年相同。
轉咗買深圳國際。
HKBN 個價殘到咁
又唔係賺唔到錢
只要唔再減派息有成18.8%息
拍得住JPC
屌唔屌得過
佢D債咁多
等個市場減息, 一野每年多番幾億rev 仲爽
新世界發展執行副主席兼行政總裁鄭志剛強調,早前有關集團財務出現問題的言論失實,指出去年度核心盈利升21%至約110億元,手上可動用資金高達約939億元,財務穩健。他相信,早前投入的大型項目將於明年逐步進入收成期,屆時將產生龐大且持續的租金收益,可預見將來並沒有供股或配股計劃,亦沒有向股東集資的需要,企業行動將陸續有來,釋放個別業務單位的價值,提升股東回報。另外,集團預計明年全年提供3000伙單位。
即係就咁係市場買?
即係爹哋包底
fat fat
大飛巴
現價會揀LGEN定PHNX定TW?
LGEN 個價好硬唔肯落20x

英國宜家定期都6.2厘
堆收息股個premium係咪唔係好值?
擔心英國個經濟似行緊去recession
對公司派息會有影響
BOE 9月唔加息真係好on9
唔供唔配先唔好
快手還債
減息起碼兩三年後
我覺得都應該估到下年點玩
渣住新世界債既PI哽係咁講
供股再四合一
自己計過下年預期派息
2023年中期講緊公司overall interest rate 3.9%
假設收入無大變下
下年好大機會要俾多啲利息
上年派息用十億其實free cash flow已經唔夠俾
下年利息成本再上升free cash flow可能得返5-6億
我睇PPT 14買Reassure都R晒頭
咁大隻夾乸隨街跳
定係phnx佢買返黎整合得太好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞