最有價值收息股研究所 @ 9

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
人哋時間多你唔駛理佢啦
On9先仲買香港上市收息股
人仔跌 經濟差 美息高
仲有共產黨
四面楚歌
我估佢只係想指出
Relative 估值法既缺點
樓只係個例子
見鍾記用 新業務價值去計
試下去計 發現而加入場其實都ok
收息組合三大電訊商+六大行點睇
三大電訊商壟斷性無得唔用佢
六大行都接近壟斷
估值連BAC,JPM一半都無
大家點睇
嘩,咁驚我好擔心呀,我都按左炒股點算呀,你有無份通告拎黎睇下??
可口可樂人人都會飲
譚木匠唔係人人都會買
剛需無可口可樂咁勁
銀行股收息講左好耐

但銀行係咪真係咁穩陣?
又或者係咪真係睇得明銀行做緊咩
呢啲位有待研究
搵返舊post
你會明白點解唔好買你講嗰堆「平」銀行
買銀行不如買900
簡單易明
借錢出去賺息
風險係走數
10月6日,瑞銀發表研究報告表示,近日與領展管理階層進行交流。

據領展管理層透露,領展將在公佈截至9月底止中期業績後重啟回購,預期有助提升單位持有人回報,併計劃透過併購來推動增長,會積極評估資本循環利用的機會 ,給予「買入」評級,目標價59.2港幣。

瑞銀在報告中表示,管理層未就領展3.0策略列出任何具體目標,但提到透過供股方式籌集約188億港元,目前仍剩餘約90億港元,可用於潛在併購,重點關注澳洲 及新加坡市場。

該行預期重啟回購將對其股價產生正面影響,然而長期的高利率環境仍是需要監控的下行風險之一,預測香港資本利率每上升1個百分點,將導致領展淨負債比率提升4個 百分點(現時為17.8%)。

年初至今內地零售業復甦較預期弱,領展年初至今內地零售續租租金錄得單位數百分比的輕微負增長,遜於全年指引。 至於香港方面,首財季香港零售商戶銷售成長4.4%,瑞銀認為,復甦較緩慢但零售續租租金正步入正軌。
依隻係我第一大重倉股
月供TQQQ都滅左教啦
就咁三大電訊商點睇
同埋acquiring services
自己賺返Aeon嘅交易費
供完股又回購
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞