最有價值收息股研究所 @ 9

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
早幾日先講 raised 12b for its largest ever pe fund
得罪都要講句 如果愈買愈跌你會「感覺」有啲差 其實證明你未夠了解個股票同公司
甲級寫字樓

該行香港顧問及交易服務-辦公樓部執行董事兼主管馮慧詩表示,辦公室租賃需求較 2023 年第三季的租賃量較上季度增加32%,達100萬平方呎,略有回升。當中,部分租戶因受到九龍灣國際展貿中心重建計劃的影響需要搬遷,以致九龍東的租賃活動明顯較為活躍。2023年第三季淨吸納量為正數,整體空置率輕微下降0.2%,但整體空置率仍維持於約16%

商舖

良好的租賃需求使空置率微跌0.2 個百分點至11.4%。銅鑼灣空置率下降2.6個百分點至5.3%,為所有子區份中最低。尖沙咀空置率下降 2.9 個百分點至 13.0%。中環空置率自 2021 年第二季以來一直維持個位數,第三季空置率反升 3.9 個百分點至 10.5%。

租金方面,市場氣氛及空置率向好令核心區街鋪租金增長在 2023 年第三季度進一步加快,按季增加 2.4%,而 2023 年第一季和 2023 年第二季度分別按季增長 1.2% 和 1.9%。

講左咁耐,其實關鍵係capital allocation既能力,啲錢賺完管理層點用既問題。啲錢賺完可以reinvestment(做得好就賺更多,但亦可能係掉錢落鹹水海,睇管理層能力),可以回購(回購價格低過股票價值就對無賣既股東有so),咩都做唔到既就應該派返出嚟畀股東。
港股部分公司最克人憎就係成堆cash坐係度,收個雞碎咁多息;再衰啲既就通過director fee落自己袋唔益股東。賬面cash value好高,但大股東揸75%,又無incentive liquidate左佢,當自己錢包咁用,但做小股東永世都見唔到realization個日
FCF無咁高: FY2023 OCF 5億 - Purchase of PPE 0.5億 - 租金 3億 = 1.5億; 然後每年大概都係派息1.4億。有net cash做cushion,你唔驚佢執,但要買細價收息股佢又唔算真係咁高息,好雞肋
的確,所以話要提高股市流動性,不如學日股咁

東京交易所今年1月帶頭推動改革,要求上市公司更重視投資者訴求,所有市帳率低於一倍的公司(佔東交所上市公司近半)須提出改革方案,提振股價。
謝ching
唔怪得知計完咁誇
或者咁講
而家bxp bam ko個價會唔會吸引到係增持
乜唔係應該開心咩
PHNX吸引力仲大過bam咁多要換馬?
係計埋英磅弱所以換?
Quality of judgment同information要分返開,你讀好多書、或者有好充足嘅資訊,膈你可以落到好judgment係無直接關係。

之前都有聽你講過bam 唔平唔貴
不過係諗唔到會吸引到換馬
glp又升唔到上去
唔係我都放緊d換馬
大飛巴係點操作個買入位?
Phnx買早咗宜家均價得11%
LGEN想加注又差少少買唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞