最有價值收息股研究所 @ 9

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
最緊要有樣野 俾你比較到

你terminal growth 0% 都計到佢平 ,咁佢實際會唔會真係0% growth好大機會唔會 ,咁你咪知佢現價真係平

調番轉 你計到佢要terminal growth 4% ,咪貴 ,但唔代表佢無機會5% growth , 值唔值搏問題

你一日唔計數 咪一日只可以做股價獵人 ,用個股價去評定晒一切決定
跌穿250天線 叫平 升穿叫貴
5倍PE 叫平 10倍叫貴
屌 笑撚死 真係好多呢啲人
希慎貴到仆街 所以比人沽爆
唔怪得啲cpa firms而家會畀人告professional negligence
其實係因為conflict of interest
不過大家都唔認咁解
間公司比錢買你audit service
自然就要比份clean report
你渣正黎做咪冇生意
我會話個價錢反映到cap rate

不過rff咁樣升上去 會唔會再升都講唔埋

而家10年息率大概4.5 %,可能遲啲升到6-7%都唔出奇㗎
唔知嫁
黎緊佢又冇咩CAPEX 姐係起好曬齊收租
咪睇下26 年後咩情況
同埋租金(辦公室)都跌緊,呢度指hysan。
因為可能link咁,今年繼續加租。

租金跌,要求回報率升,物業價值咪跌到仆街
應該冇咩大Capex,加路連山道一早借左錢。
Inconvenient truth
但做埋做埋都唔夠一單嘅damages
當然,以我所知big 4都有買保險嘅
啱啱再煲多次interim results analyst briefing

Q&A有人問咗條問題: How much capex will be incurred in next few years? Will it require for re-financing?

CFO答(可能聽得唔清楚):upfront payment for the land premium was paid. That accounts for a big chunk of cost.

“For construction, we are now getting into main construction tender stage” 即係招緊表啦

相對應嘅建築成本就會喺2024end,2025,2026反映出嚟。而呢部份都係會借錢,80%左右
Working Capital
所以而加佢地都做多左好多work done
講時講
呢樣野其實就同兵捉賊一樣
道高一尺 魔高一仗
我總有方法hide 左D 唔想你知GE野
呢啲嘢都係睇ruling做人
唔洗隱藏,你做到case laws入唔到咪得

同埋提告都係搵有勝算嘅做
暫時仲叫藍海
無咩必要搵啲難嘅cases去做
phnx做大特價
作為auditor
case 難唔難控制唔到
都係上面派落黎
你最多resign
我個role唔係auditor
睇返近排啲case laws
Auditor都慘
就算話rely on senior management都未必甩到身
簽得名 預左Take risk
新世界末期sick 0.3
特別息1.59
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞