最有價值收息股研究所 @ 9

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
商鋪都死死地
不過寫字樓仆直咁解
商舖有見好嘅趨勢喎
係寫字樓仆街姐
呢個真 之前睇咗shk個ppt
用咗唔少篇幅講retails

咁的確你行過佢地啲場 係爆人嘅
hysan都係
如果睇turnover rent, 其實14個turnover rent 係按年都有升
但我唔明點解overall 會跌左, 係咪上年有減租?
但reversion rate 係Positive, 而且occupancy 係正數
如果睇收入, 商鋪同寫字樓收入係一半半
未來幾年其實大機會商鋪收入增, 寫字樓收入減,
overall 未必有大升/大跌
呢個情況下, 派息我覺得應該可維持
turnover rent升67%

但佢無寫係幾多$

所以無乜用

上年retail& 今年first half 係減左租
去保住個出租率
另外仲有,佢裝修升級緊
依到影響佔11%嘅 rental income
PPT有講
純討論
fixed+turnover = 60+40 in the past
maybe now fixed+turnover= 30+50=80 drop by 20%

佢咁樣先可以tum 到人話生意差就收少d 租
另外商場仲有個好巨大既停車場收入 要睇下大家既消費模式 如果食個飯2小時免拍人流會多但食飯呢d 低消既野幫唔到租值
集團商舖業務組合的營業額減少9.9%至762百萬港元(2022年:846百萬港元)。按營業額收取的租金為
87百萬港元(2022年:52百萬港元)。
有寫到
佔10%
呢部分唔影響成本 100% impact to distributable profit
87m 好少姐
大家點睇jpex
其實呢行有咁好做咩
幫唔係好到手
掛咗幾個月一直未買到
我應該理解錯左
但你唔係對銀行同保險好謹慎咩
lm
掛咩價位?
fwd 出新一批債
買唔到
整合一下黎緊一兩年落成既商廈
太古坊二期, 012美利道, 長江二期, 觀塘九巴車廠, 新世界11SKIES
啟德AIR SIDE
其實仲有元朗...
痴線香港點消化到咁多甲級商廈, 南區黃竹坑果堆點算
結果都係 QB, 金鐘, CWB, 中環
其他地區都係算吧啦
元朗果棟唔知想點
比鄉下佬租?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞