最有價值收息股研究所 @ 9

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
慘慘
不過都應該少量供下
好似多數shk揸
0012都有,賣大部分比435
1. Operating Performance

如果按sector計

商舖做得幾好嘅 之前行過希慎廣場
同埋出邊啲名店 人流都唔錯
反而再過少少嘅時代廣場冇咩人

其他寫字樓同埋住宅就真係一半半
嚟緊一年好似仲有租約陸續到期

2. CAPEX Requirement

嚟緊幾年最大嘅CAPEX,應該係加路連山道建築成本?因為我記得佢講 呢個成本會反映喺未來兩年嘅財報 同埋 升級利園建築群嘅成本

呢啲一早借晒「長錢」所以我又唔覺得呢度有大問題

3. Economic Outlook
應該係指加減息周期 我諗嘅影響,其實對佢都唔算太大 得5% total debt 喺嚟緊18個月到期 而fixed rate loan佔76%
問題係香港大勢係點再鳩落去都唔係辦法
多謝林鄭月娥

多謝李家超

多謝鄭若驊
都無用,蝕錢係我地
佢地就個個月豆幾十萬人工一個月無後果
我計過,可分派收入 跌30%
差唔多,我都估佢跌兩成
同shk個payout level 持平
係咪姐係話 可分派收入跌30% 先會影響到?
假設 租約到期嘅 減租12% (一份租約 3/4年)
我依啲保守計,我都唔希望會發生

物業& 行政開支 按去年增加嘅幅度 上升
利率,樓上有巴打答左

永續債fixed rate
capex, 我睇年報,應該已經paid
包括 加路連山 & 土瓜灣

跟以上假設
可分派收入 跌30%
SHK我計,來年 基礎溢利跌大約3%
但因為佢揸返正個 派息比率去50%
所以每股派息跌 17%
都係睇payout ratio姐
割肉派都得ga
上次聽analyst briefing
cfo都話最大嘅misson 係defend occupancy
商鋪還好 寫字樓就。。。

所以好大機會都係減租
出左綠債,坐線收息股收皮
我淨係諗緊恒基果兩棟野點攪?
長實2期,sell hk九巴車廠本身自己地皮蝕唔到幾多
恒基賣屎忽都唔掂
仲有南豐airside
實要啦
真心減左肯留已經好理想
商鋪真係OK
幾間地產佬年報都有提商鋪 話生意OK
但寫字樓就
真,香港咁落去點吸引外資入黎租office
本地果埋都唔會租咁靚啦
第1點要睇埋份租點寫 好多時都係靠食埋turnover rent
港鐵30蚊都冇
1310,1137兩兄弟
仲有一樣我地睇唔到既cross default risk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞