[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (106) GM only vs the Rest

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
好靚呀
數下毛先
係時候特寫佢隻眼仔
手足坐左幾耐
重比較noise on99
可能我講錯掛
都唔知比較noise黎做乜
咁驚多noise唔好揀APSC嘛
應該係想睇下換左背照式有咩進步姐
Sony換得鏡機種差唔多冇哂前置式cmos
我諗主要都係同其他APSC比較返,就算係APSC機都可以喺ISO上有進步
A7R3/A7R4/A74唔同像素都大把人比較
所以我最後放左
發現用佢既機會對我黎講太少
其實唔只要area size一樣,要比較得好,最好做埋基本嘅denoise,等兩張相有一樣嘅details(signal),或者一樣嘅noise level,先可以準確咁判斷到一個sensor出唔出到高啲嘅SNR。

唔肯定DPreview個縮放係點樣搞張相(可能係純粹係binning),其實就咁睇未必準。想清楚啲,最好download佢張raw返來,好似TheNorthUp Tony條片咁tune完denoise再比較。
第一次拎支50.2 插機, 全開都sharp 個下真係好震撼
本身諗緊要新50.4好定50.2
都係忍痛買.2
A74已經影落好靚好sharp真心癲
不過我又唔係啲專業人士 有諗過影下貓狗用最top鏡會唔會太嘥 買左番黎覺得自己多餘因為啲相好靚 睇完自己都happy
入左枝viltrox 16mm f1.4個價趺得幾深下
好似早排都要4千頭
家下趺到3千中就有

家下batis40長插snapshot
viltrox 16拎黎影夜景
色馬100-400望遠
想放撚埋枝龍仔28200上35150
變焦有枝龍仔18300真係好撚好用
又有防手震
16mm 1.8先岩
後者,因為我有ultra wide同埋帶多支定焦
一機3鏡都唔輕
老閪都屌50.2啦
又唔係重,又靚咁撚多
A6400 上星期買,開心使用中

5千幾係抵屌。甚麼A7C貴成倍,鏡又重,都唔係話咁爽。

做野用A74。 For fun 用apsc,或者做後備機。
如果一定要買枝1635gm
想補多枝影人
50 1.4gm 啱唔啱用?
定係2470 2.8gm好?
唔熟就2470
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞