[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (106) GM only vs the Rest

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
係血汗同金錢堆砌嘅成果
咁digital想影得好都係要研究,大家都係咁樣影冇分別
不過digital容錯率高啲
無果種一路㩒一路跌錢嘅感覺
我而家係唔係都兩張128GB UHS-ii就算
之前特價買左128+64
128放raw, 64放jpg
[url]Kingston Canvas React Plus 128GB SD Card | SDXC UHS-II | 300R/260W U3 V90 | Full HD/4K/8K | SDR2/128GB & Canvas React Plus 64GB SD Card | SDXC UHS-II | 300R/260W U3 V90 | Full HD/4K/8K | SDR2/64GB https://a.co/d/aGnzaMX[/url]
Yes我都係用開呢張
自己自得算係好夠用
sofar都夠用,起碼禁實影老婆果陣冇問題
Push
難聽d講都係藉口咁你可以比價值自己d相而唔係菲林成本比個價值落去
你岩,係我不思進取,其實digital都應該諗過先影
標準答案,問左肥花未
收到 即去問
收到 即去問
係街仲方便, 捉佢入廁所慢慢搞
咁刺激
Kenko啲普通UV鏡好唔好架
定係都係B+W好啲
依家用緊Nisi普通UV鏡片(好平)
Nikon既arcrest最好
冇諗住買咁貴
我聽B+W都已經好好(好似係)
一係zxii 一係acrest
好瘋狂
Kenko平filter啲coating麻麻地,試過平平地嗰塊CPL可以俾個盒塊發泡膠high花

可以考慮俾多少少買:
Nikon Arcrest 2
Marumi Prime Lens Protect
Kenko ZXII

Marumi用過Exus Lens Protect Solid同Lens Protect MK1,個coating都幾好,前者經常用都無乜見過有花。ZXII用左一排,出左幾點花,不過唔係大問題。
Thanks棍巴我得閒去格下價先
先影再諗
可以係揀相嘅過程學習

Btw 其實就算菲林年代
d攝影師都唔會對禁快門有咁嚴謹
大把攝影師影十筒揀一兩張
b+w唔係重貴咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞