[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (106) GM only vs the Rest

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
師兄我都諗緊a6700 定A7C,15k左右budget. 但黎緊又好似就出A7Cii
a6700都有佢優勢既
a7c既重量 但係新一代系統操控對焦 加一大堆video spec
a74已經比a7c同a6700重左一大截 video spec都唔夠a6700黎啦

tamron 1770未用過
雖然佢個spec係勁
不過apsc鏡黎都算係大支同重
係呀 所以有少少興趣想入手
索尼罪大滔天,刀法咁精細搞到人好亂呀
實際入光量太低
焗住推ISO, 如果佢出第2代既話應該會好吸引
接受到個重量的話,要抵用f2.8 都無得揀
1655G 貴千幾贏wide輸tele
原來都係6年前既野
個價唔太高, 買二手玩下再放返出去應該唔錯
Ff好似整體配套都貴d, 鏡頭、記憶卡之類
自己都係新手,apsc應該都夠

不過真係好少人討論sony apsc機
發現自己有啲日子想掃街,但懶得拎FF出街,諗緊玩唔玩埋m43
gr3
都有諗過gr3/gr3x
但又心思思想玩埋m43 tele
呢度個個都叫人加多少少上FF
明明全套setup根本唔係加多少少
APSC 鏡群較小,同埋勁耐無UPDATE
APSC無GM鏡點影靚相
我自己既用法係,副機唔好比咁多附加野上去,因為會好難平衡點用

假設你m43再玩多d野,咁部ff隨時擺多過用,咁當然選擇多係冇問題,但變相你會諗多左野
無辦法,攝影圈最鍾意嘅就係講(曬)器材

得apsc理得你啲相靚到曉飛,連入場券都攞唔到

不過依家FF鏡價錢無想像中差咁遠
唔知係apsc鏡貴左定FF鏡平左又或者both
apsc 直插GM 咪得,不過應該都頭重腳輕
高階APSC 同入門FF 個價錢太相近
某D 款FF 仲平過APSC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞