[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (106) GM only vs the Rest

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
始終每個人影相感覺都好唔同,怕太近既話35真係幾難去放大個主體,比我會影完再慢慢crop
機好似兩年保?
騰龍鏡一定買行,五年保,同水貨好似比錢都唔整
我依家都係A7C, 有枝TR 28-200
都想入埋TR 17-28 嚟影星
我自己只係新手學影吓相, 由kit鏡轉咗枝28-200已經覺得好靚, 大家建唔建議我入TR17 28嚟影星/人

追完post見大家話定焦大光圈個感覺又好唔同, 而家有啲1516

麻煩大家比比建議
wide 鏡影人好難控制喎
影星2.8 好似唔係太夠
平價影人好似主流35/55/85 定焦
Wide 鏡影星係咪應該14GM/20G 呢D 先得
Set個腳架, 快門較慢啲可唔可以彌補光圈唔夠大嘅問題
本身想入a6700,睇睇下個價同埋因為唔拍片。諗住轉入a7c. 咁多位巴打點睇?

P.S 知黎緊會出7cii,但估到時都會outbudget
如果地球唔轉 應該可以
上面巴打教 唔洗驚 直接去問人喎
推高iso囉
可能係因為你用gm鏡大枝,容易嚇親人,或者你自己都下意識覺得佢礙眼
呢啲時候用啲細鏡餅鏡效果可能更好
用住a7c 先,到a7cii 減價再trade in
應該要討論埋赤道儀??
同意, 入住A7C 玩住先, 到A7C2 真係岩用同平先換~
都唔洗既. 用NPF rule計既話
如果a7c+T17-28既話, 全圈開光最長曝光時間可以16秒
正常影銀河16秒都已經夠 iso推高小小個秒數重可以減啲添
又學到野

上年用A7C + Tamron 17-28
f2.8 20s iso5000
上年定前年好天呀, 銀河+藍眼淚
都係啲專家研究得好我先有口水尾執姐
重點係上年試過大陸禁漁船出海
先可以無光害 好難得
大陸禁都關香港事咩?
鳩影無問題既
認真就唔係咁影
而家夜晚搞到個天光哂既大多數都係大陸漁船
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞