[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (106) GM only vs the Rest

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
1/8夠玩,不過Kenko 好似都少貨
其實原廠支35.8都好抵屌,收收光圈都好sharp
早排見到豐澤做特價
佢仲平過price.com
帶上機
然後到時再諗帶唔帶出酒店

如果你行李唔係好爆嘅,點都帶咗去先,唔會係啲咩負擔,就算到最後冇用過都好小事啫
本身諗住問你支batis 40同55 1.8成像差得遠唔遠
不過都係八卦吓

我呢排都睇緊ultra wide,好難揀
想賣左支50 1.2
換30/35 定焦
係咪揀返35 gm最好?

以前用過35gm覺得好好
或者有無邊支性價比高/拍得住35gm?
最近係Sigma 35 DGDN
但大支啲又重兩成
你用慣左50GM 都係35GM算吧啦
70200諗住影咩?
35gm 用過你諗轉其他之後
最終都會簡返佢
清我反而想問下你係咪手瓜起哂展
7c 機配到支50400 掃街做鏡頭蓋真心勁
我嗰支唔係特定場合要用都唔想mount 上去
早三個星期前去星際買有去到3650
巴打點解想放咗佢嘅?
淨係得一支Sigma 30mm 1.4 ,覺得都夠曬。有時都會插支55 1.8玩
我都有sigma 35 dgdn,拎黎開工 , 係重gm 少少,但成像、追焦、操控都接近gm。有光圈環,二手4千尾有交易。好抵屌啦
自己唔識用同覺得唔啱用
都係鍾意35果個焦距
咁揀35gm

冇咩性價比特別高同拍得住35gm既選擇
35同50都用過
35構圖技巧上係要高d
50窄d 影上黎係易入手
一路用開Fuji apsc影 近排因為工作要拍下片影人同影下product相 同埋都會用黎日常影人/旅行用 呢種情況想入FF應該揀a7c/zv-e1/a73

同埋都想問埋做以上嘅野有冇邊支天涯鏡可以一支搞掂 budget20000-25000
A74+T28200
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞