[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (106) GM only vs the Rest

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
你買5塊先等如我買兩塊俾返啲錢我
Tiffen 對照返Kenko,例如塊1/8應該係相當於Kenko No.5 定No.1 ?
No.5
kenko唯一好用既應該都係個black mist protector,其他我會睇nisi果d
想問下如果定焦GM咁大圈開盡影動物啲毛毛會唔會soft得濟
首先你指既soft係對岩焦既位定點先

對岩焦既位就點都會sharp,其他位已經係景深

你講用black mist 既話我會覺得係可接受範圍,但用soft / cross filter果d會係化開晒
um...就好似本身1.2光圈可能對焦中哂嘅範圍已經好細,淨係得個貓面咁大
如果再加呢類filter會唔會除左貓面之外都化到貓毛都一patpat睇唔到
sor,形容到1999
見大家講開black mist,琴日我都屎忽癢訂左塊67mm $37xx yen,仲訂多兩塊nikon arcrest 2代,用priority直運除番開運費5xx yen/塊,加埋都唔洗$250hkd

Tiffen睇落amazon冇賣所以第三方啲賣價好似貴啲
講漏,係kenko black mist no.5
唔會呀,佢哋就係貴在全開都sharp嘛

2張分別係50gm同135gm全開光圈影,中fo啲毛仲係好𠝹手

唉,以前on99買親都跟多塊垃圾,放又放唔出
你好呀貓貓

證明我嘅擔心係多餘嘅

@情場女漢子 買野喇
我塊tiffen係美森買,價錢同香港差唔多
日馬運費唔係斷item計咖咩
我早幾日都訂左nikon arcrest 2代 佢運費係千零yen/1
唔是,是計重量
傻豬黎既,買一隻運費就13xx,買三隻都係16xx咋,唔係計件嫁
Block左佢發覺完全唔會對個討論有任何影響
24-70gm2
個個comment都係咁, 可以有咩影響
我屌
睇pin,過街老鼠

(眼鏡撚交流討論)貼你副眼鏡 25
https://lih.kg/zHDjJnX
笑左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞