[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (106) GM only vs the Rest

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
巴打想一枝鏡過丫嘛
T2040
咁應該都係得50-400或者100-400揀
雖然100起跳已經好窄
有無話自己其實通常會坐幾前先??
其實個場大細無影響,主要你距離佢幾遠如果蛋山頂位我諗你600都唔夠
,細live house當你坐前區我諗70200都方便嘅,最多crop些少
,2470影show 就坐頭排都唔夠
唔好用峰值對焦 兩個字 垃撚圾

用evf 放大對焦同時自己卒下粒Joystick 搵位好過

我用Leica R 100/2.8 都試過峰值

要開定快捷key 時熄時開

你愈用得多mf, 就發覺峰值愈嚟愈廢

Anyway, 啲相靚
我習慣係較低/中,感覺上佢唔會咁易話我知中焦
開高既話好似係唔係都話我中焦咁
放心啦

廢人都分等級嘅,我諗我認真地去學做一個廢人都無你做得咁好,真係好彩我無你咁有天份

撚你狗?唔撚啦,你自己追住條尾咪玩得幾開心

等我?唔洗等啦,我同你呢啲廢人無乜好講嫁炸

柒?你照左鏡未?
其實我都諗緊買支追星
50-400 衰在150之後得番6.x光圈
Sigma 100-400 衰在對焦差啲 100起跳 細場有機會太窄
Sony 70-200 gmii +增距 係最貴 成像又差過Sony 100-400唔少 當然70-200呢段會好爽 同輕過100-400 但會覺得唔夠長
Sony 100-400 最重 但仲平過70-200gmii 講緊未買增距鏡 同成像好過70200增距 仲衰在100起跳 細場有機會太窄
當然細場可以再補支 85 1.8 或者 買2470 /2070 或者用電話影算
所以我都未簡到 儲多陣錢再算

第二張白雪雪隻野好可愛,最尾白雪雪果個都好靚
會唔會 太soft都易有對唔準焦嘅感覺呢???
點解唔好用嘅?因為佢show對左但出黎唔準??
因為平時用marco影會Mf同峰值睇,但覺得好少有唔準嘅情況
開高係d線粗身易睇好多,要搵d細節多既位睇先易對焦
無乜點唔點好嫁,你唔記得拿?你廢加嘛,你廢到無自知之明,繼續行返去對住塊鏡氹自己開心啦,無乜野唔洗出黎交代嫁喇,乖
現手持A6400 想轉機 A7C / A6700 / (定等A7C2?)
主要用途追星 人像 風景 基本上咩都會影
請問大家會點揀?
全開光圈既話係好難對的
你太客氣喇,我都無陪過你
你要多謝果個係你自己,無人天生就係咁廢嫁,你一定係好努力好克苦先可以有咁廢嫁,同第二個人一啲關係都無,千祈唔好瀨人,唔好歸咎第二個人呀
因為見到第二張隻小勳物啲白毛鬆鬆咁,所以諗緊手動大光圈應該好考技術先對到
手頭攞住好多鏡??

不過如果你考慮c都要換鏡,點解唔考慮74嘅?
6700好似無乜必要換
7c又驚出2代
好難推介你
3支 不過都係普通鏡
睇黎椰樹巴今日心情唔好,搵佢發洩岩咖啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞