[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (106) GM only vs the Rest

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
而家啲機Dynamic Range咁勁,暗幾級都執得番光
等佢出埋先決定補唔補返呢個range, 定係疊埋心水等85/100gm2
咁著緊noise, 等下代R機出機身denoise 咪算
我都鍾意用35mm
我覺得35mm係易學難精
易在視覺接近雙眼,焦距近容易同被攝者溝通,機動性大可以雙腳走位去就,但難就難在更廣角就會capture 更多背景事物,自然就需要更好既構圖同取捨技巧
今日拎左支70200出去,支鏡嘅散景同成色都好靚

70mm以上如果玩snap會好有挑戰性,支鏡嘅成像範圍基本上只係眼見嘅一半以下,但換來係長焦距獨有嘅perspective。
有好多嘢要學,但總而言之就係好好玩

一般影景影人noise通常唔係問題,
但去到影動物或者sport哩類要推快門嘅相,可用iso高一級都好有用
post完先發覺原來喺iPhone睇差咁遠
唔知點解喺個Dell Mon睇啲色水靚好多
係,同埋用35既話又唔可以太遠主體
條女又唔鐘意我拎相機咁近影佢(講緊佢個上半身貼畫面1/4都叫近)
DR勁 防手震又勁 連Lr都有AI
咁影雀又真係有機會用apsc既
有無用緊vpn??
我之前都係咁,off左vpn就正常
唔計你個mon本身有冇cal過色,iphone用oled差好遠

我用ipad pro開reference mode執都會iphone再睇多次黎double check
真係好爽 得閒拎去掃下街先
樹巴有冇推薦既filter
想try try black mist
係我呀
咁hz呢??有見人話set做5g wifi穩定啲

你人係唔係香港同埋會唔會因為你電話發現相機個network上唔到網,不停轉返上屋企wifi?
我用緊kenko,影女朋友効果好好
唔知你想影咩同唔熟其他呀
Kenko no.5?
無錯
我用緊h&y可以磁吸果隻
依家好似多數都係用kenko no.5同Nisi 1/4
不過磁吸好似幾方便
有冇同No. 1比較過
No. 5好似相當弱,諗緊買邊個 level嘅 black mist
一直都係,我都廢事理
弱比較好,太勁難救

好,我試左No.5 先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞