[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (106) GM only vs the Rest

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
機頂燈,唔會落柔光罩,想輕便啲
想輕便就神牛v350/TT350
謝謝!
如果只係機頂燈,係咪唔使買引閃?
不用
睇你玩唔玩飛燈囉~玩咪買埋囉
都喺你budget內

不過飛燈就v860/v1輸出大啲,係裝番落機頂時就會好鬼重
多謝各位意見
剛轉無反,以前啲嘢 out 哂,要追返
你玩唔玩飛燈都好,有錢就v860/ v1

日頭高速同步既話v350未必夠力
聽完巴打意見再諗左幾日打算入手A7C. 始終想去旅行用 & 行山攀石,a74就有啲out budget. 而家想請教一下想風景人像應該入咩鏡頭好?
謝提醒,但而家想輕便為主,V860 / V1 好似太重
幾多筆直?
16-17k 左右,body 連1鏡。打算玩住先,到時出左a7c2再睇情況trade
16-17k係機連鏡定淨鏡
淨鏡既話就24770gm2
機連鏡就7c+T28-75
機連鏡
即是得6-7k筆直比鏡頭就副廠鏡
想影人靚d可以諗tamron2875g2/sigma2870
想旅行多野玩d就t28200
Sony Alpha Rumors話完全無85GM2同1635GM2既rumors
主要影4歲小朋友,值唔值得由6400轉6700,對6400嘅不滿主要係白平衡唔準
想入一支Wild 鏡 for 旅行用
不常用
有無性價比高推介
仲等我最近放咗枝1635gm等新一代
有冇師兄知sony生日優惠係唔係只限online store先用得?
筆直?
Viltrox 16mm f1.8
sony 20mm f1.8G
4000樓下搞掂!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞