[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (106) GM only vs the Rest

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
點解要咁做[sosad有咩街拍你會用到400mm
你究竟係想影street photography 定係cityscape/urban photography 先

影衰晒馬蒂斯個名
有s1424+s2470
想補支tele T50400係咪好選擇
見巴打用開sigma, 有冇睇過sigma 100400
本身都係呢兩支諗緊
但呢支又有4.5又多左50-100呢段 所以考慮呢支未必考慮100-400
但係tamron 變焦方向同sigma 相反
呢個就係最大嘅concern同埋用開sigma 一上手tamron 就覺得成舊膠好似玩具咁個手感好差
B+W同Arcrest應該差唔多錢,但透光就Arcrest好啲。
B+W太平小心假嘢。
arcrest 有冇團購
你上拼多多搵吓。
我自己上Nikon官方網站買。
50-400個F4.5得一少段,135開始已經跌到6.3,s100-400係100mm有F5

另外兩支鏡個價錢差2000幾3000,夠你求其買支50/85F1.8鏡
睇你影乜
70-180
50-400 都係好選擇
有冇人今日攞A6700?
50-400 sharp d,重小小不過手感都還好
sigma比較之下會鬆小小⋯
遲左, 日馬運緊番黎
唔想換鏡應該都係買50400算
想影呢啲
利申網上圖片
出左二代仲諗緊買唔買多塊
我用緊A74 有支55 1.8定焦
8成影人 依家係 T28-75 G2 同 T28-200 中間掙扎緊

28-75 貴D 重量差唔多 但光圈就KEEP到 2.8 夜晚唔用腳架應該都勉強影到
28-200 個焦距就無得頂又平D 影景都夠用 但用於8成影人既我又係咪真係需要用到咁遠呢

好掙扎 有無巴打有用緊 可以比下意見
信我 長焦影人冇得頂可能因為新鮮感
之前同你一樣淨係用定焦, 不過我係用35.4
呢個都係good reason
咁要睇你認為1.8跌到去4.5+俾多3000換慳嗰幾十秒換鏡值唔值了
我都有咁諗 買支T28-200 之後有budget就直接補枝 1.4 大光圈定焦影人
但無budget下 28-75 係咪影人都好岩使呢?
講到口臭啦,成個九州都係吹出黎既伏,呃神騙鬼
係有班未撚出過屋企既大鄉梨死堅持話好狀觀呀好靚呀咁吹奏
三大夜景上到去咁樣正常少少既人都屌你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞