[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (106) GM only vs the Rest

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
C個marketing 太on9 ,想自己食哂頭啖湯

如果一開始係佢獨大都還好,
已經遲入市場仲唔快啲做大個餅「搶人財」

然後C好似比S更唔care Apsc 咁,我記得有支kit鏡光圈係4.5起跳
仲要當初出post笑鳩罪大搞無反
依家年年要拎出黎binc
買左就唔諗喇
俾你再簡 會買邊枝
T1770/ sigma 1850
所以依家好l頭痕
不過都係6700同a7c簡,7iv太重
原來A6700 ISO仲差過A6400 A6600...
佢個背照式CMOS係咪廢架
但係c係呢個時間點又怕出c ii
邊度有source?
支90g就係想影玩具影貴重品發現要搞咁多野,到而家幾年都未的起心肝影過
咩網黎
https://www.dpreview.com/forums/thread/4719771
咁岩有鬼佬尋日同你提出一樣既問題
個結論根據兩張相既histogram指出a6700果張係暗啲
即係影a6700果張時可以個燈係暗多少少
可能會令到a6700果張睇落多d noise

90g 呢個焦距影真微距 e.g 花蕾,蟲 ,首飾呢d 岩d

用真微距放到1比1 影玩具其實放到咁唔好睇
我當你件玩具細既都8cm 至 30cm
1比1放到盡係影暇痴比人睇咩
所以咪放到想放鏡都未認真影過
像素都唔一樣,咁樣比較笑死咩
真啊
萬幾蚊買部新款apsc, 不如買部舊FF
其實有,近期啲係11f1.8
1020g
15.4g

雖然要FF咁一年幾支就無咩機會
同埋FF鏡又可以兩用
再加有副廠

其實真係要數APSC鏡原廠都好齊焦距

Wide變焦有1018/1020
Standard 變焦有18105g/18135/1650/1670z/1655g
Tele變焦有55210/70350g
定焦有11.8/15.4g/24.8z/35.8oss/50.8oss

出太貴又會一係副廠/一係用FF鏡

副廠除咗sigma3寶
又有sigma1850
龍仔1770

其實都好夠玩

市場上大眾新手揀APSC機多數都好入門
好多會被r50/zve10吸引

要賣到6400已經有一定要求用家
上6700既價真係好多會諗不如FF

富士果邊無FF,4433價差太遠
所以同一粒sensor先出幾款機型
隨住啲新鏡大支咗貴咗

FF機鏡又越做越細
投資APSC鏡開發既錢同回報相比FF鏡既回報少

顯得無咩人玩Sony APSC
同意齊焦段,但真係每個焦距得2個選擇或者無選擇
唔似FF要重諗右諗咩牌子,1.2定1.4 定1.8
加上FF 同APSC SIZE 同重量都相近,比較少人討論APSC 都講得通
Apsc好似tele個段冇出恆定光圈咁
fuji有50-140
sony有35-150
唔係 像素唔一樣 但相片選取既area size係一樣 係有可比性的
或者如果咁樣比較係無可比性
dpreview就唔會咁多年每部相機每個鏡頭都嘗試用呢個方法做個test shot比人拎去比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞