[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (106) GM only vs the Rest

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
投50 1.4 GM一票
真係冇留意到哩哩支。
光圈比較細(2.8),叫STF鏡,好似係for影特定效果?
https://alphauniverse.com/stories/stf-demystified/#

Wiki另外有解釋:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Smooth_Trans_Focus#:~:text=The%20Smooth%20Trans%20Focus%20(STF,both%20the%20foreground%20and%20background.
聽都未聽過
2.8唔細啦,有人話同1.4差唔多
屌佢老母臭化閪冚家產仆街含撚死
呢枝啲bokeh靚到好似cg咁
但佢實際入光量f5.6,暗啲環境就麻煩少少
time lapse 然後哩埋
得閒抹下鏡頭d 水
14gm 用途太細
一定係大光圈zoom鏡
1635gm 急用都要照買,最多買2日用完放再等gm2
真係
14GM用家表示同意
1635GM 急用既2手入2手走應該唔蝕得幾多

出2000無13000
Enjoy,得閒貼下靚相
新手 玩左半年都無 所以都無咩靚相

不過知道自己有興趣架啦
為左影野呢幾個月除左執相開部電腦之外都無開過
有時間都出左去周圍影下研究下點玩

買左暗黑4咁耐連game都無裝過 呢樣我都估唔到

呢排都睇緊香港youtuber學緊
D4我玩緊,暫時麻麻地
官方好多操作令玩家感受好差
唔怕麻煩嘅二手入二手走真係抵玩,分分鐘玩完平手走
你肯拎出街影已經好好

諗唔到影咩咪set下task 比自己,build up下對setting 上下限既感覺

例如睇下d 現場光係邊一個iso範圍係冇問題,快門下限係幾多,光圈可以點取捨
A74 ISO 1600我都開始覺得怪
因為有時會收工會拎住部機周圍影
會推ISO所以最後決定無換R5

SONY暫時我1/30都叫有8成既成功率既
我天生手震勁

光圈睇情況 但我可能影景多 暫時見我自己多數4/5.6/8-11

不過而家諗緊點搞d街燈
都ok既 大三元補齊左
不過係要靠影多少少拎多d經驗
下一支等1635出2代

希望可以快少煙進步唔好浪費GM鏡啦
btw而家無咩動力開機
返工收工影相沖涼訓教咁濟
就算無影相開電腦都係到執緊相
btw我諗緊洗唔洗on99咁出去上堂學
因為有時唔知自己做緊咩
呢到有冇人雙修FF+m43
上堂如果唔係學返一年以上個d
都係學垃圾 youtube都會搵到相關知識

如果唔係用影相搵食
你搵下自己鍾意嘅題材或者攝影師
跟住影 應該會進步得最快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞