[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (106) GM only vs the Rest

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
睇你坐邊度用70200gm2影,試過坐字母行俾食蕉叫收返埋唔準影,其餘三四次都冇事
我上次入場都私私縮縮,
點知後一排啲妹妹連腳架都落埋

應該明文都係唔俾嘅,不過禁唔到咁多
上次影過細livehouse, 我企頭排用40mm 先啱啱好,如果係想focus 係表演者(全身加少少其他)嘅話,如果比我都會投35150 一票。
50400 太細光圈你livehouse 做唔到咁快嘅快門(如果唔想大推iso 嘅話, 我a7r5 推唔到高iso)
其實我覺得影演唱會真心唔係要好高清同sharp 嘅,用apsc 機可能仲開心,細部d 又zoom遠d, 睇show 開心又唔驚阻到人。
sony ceo上連登洗唔洗通知你先
要叫哂你地上水招呼佢

如果佢係ceo應該會焊死佢唔準換鏡
認真, 完全封鎖左佢個post順眼好多.
等佢係呢個post單機
apsc又好ff又好,場show有lighting既話,只要唔係用埋d古董/玩具鏡就收一收光圈點都會sharp
其實上個po覺得佢黎黎去去三篤屁已經block左今日屎忽痕解返係我犯賤
打哂燈影真係好靚
同啲舞台効果夾到好型
我都1516緊要Nisi好定no.05
佢平時生活應該係啲廢人想搵人注意個啲
成日刷存在感同劉馬車個啲一撚樣
香港買幾錢左右?有冇話邊隻好D?
劉馬車形容得好貼切
可能佢係屋企望住個芒,一見有人應佢就開心到跳哂舞拍哂手掌
効果唔知邊間好啲,不過好似kenko貴些少
nisi有用過佢方型嘅光害filter,無乜投訴
kenki用blackmist,都係無乜投訴

唔知其他巴打意見,不過應該是但一隻都ok?
柔鏡又冇話邊間好邊間差,大家都係拉低對比度同sharpness,冇一個standard去判斷係好定差

但見人拍戲係用black promist
早晨齋藤巴,今日日本天氣好嘛?

同後期一樣
個個喜好都唔同
見到好多人都係買1/4 出嚟個效果都好靚
唔算貴體驗下都好丫,唔知你上邊支鏡,如果你帶去黄昏影狗狗應該効果幾好
Kenko先係最平,係日森買一塊連埋shipping係香港7折,我5支鏡買左5塊唔洗煩

同埋Kenko有人test過佢係最差個隻,flare既gradient唔夠tiffen靚,sharpness亦都有下降

咁點解買Kenko呢,因為窮囉
你用係50gm到?

我都有塊nisi blackmist俾50gm用,但係好易有光斑

kenko blackmist 0.5/ protector用係35gm/ 135gm就冇呢個問題
我唔係窮先買kenko,係買左kenko先窮,衝動燒肺去星際買嫁原來日森咁平我終於知自己點解咁窮
同埋佢會輪住唔同mm會有少少discount
好似而家67mm $23x + $70扣埋稅$280左右,星際要$400

Tiffen就真係貴67mm要$5舊幾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞