[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (106) GM only vs the Rest

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
求大家意見…..
已有呂布騎狗A7c+TR50-400 +kit28-60

考慮想入多支鏡 唔要支kit

有4支考慮中
定焦 song 35mm 1.4 gm (有說快出2代)質好價高
song 35mm 1.8 抵玩舊鏡定焦 輕身 (好似又快出2代)
TR 17-28 2.8. 抵玩超廣 輕身
死馬 16-28

2470gm 2
係定焦大光 同 超廣之間 迷惘中

不想入both 因為只想跟50-400配搭常出用 買多又長放防潮箱
同50-400撞左焦距
Sony
35 1.4應該冇咁快2,2021先出。應該85先係傳有機出2個支。

想問下其實有冇咩主題要用?
兩支超廣角同定分別好大。
想用支鏡黎影咩先
其實衣三支都可以揀

1635G
2070G
2470GM
50-400掃街幾好用 只想想追求有時大景風景要廣角 同埋想試返定焦大光圈既畫質散景 但a7c配gm鏡係咪浪費支鏡
睇過人地啲圖黎比較算唔算
我覺得皮膚果part黎計5都好夠呀
唔洗諗會唔會浪費支鏡呢啲野
最緊要係睇筆直同你想影咩
覺得G鏡好似兩頭唔到岸 平買龍仔 貴買gm
24定好似太廣 我未有咁高技巧

用過支kit定住35掃街好似唔錯
你又唔講影咩主題
24取景會影得太多雜物
我開波我已經推左佢買gm2
大風景的話其實已經可以out走兩支35。
1628同1728,我用過前者。唔係話唔好用,但焦段好窄,玩一陣就要轉番另一支standard zoom。如果買番sony1635會好,35掃街都開心d
掛機用開50 -400掃街幾好用 另想想追求有時大景風景要廣角 但又想試返定焦大光圈既畫質散景

只想入一支跟大炮算 可以次次出門只帶佢哋唔使煩
我要再研究下,人係hk。我只成功過到過2張相
咁貪心一支再一支啦
我以家每次用都要熄vpn,最多試過一次過63張相
note20 ultra
同 ipad pro都無事
你既要求要買兩支鏡先做到完美

夾硬黎既話1635GM 點睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞