[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (106) GM only vs the Rest

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
但大陸禁既佢咪反而走曬黎香港囉唔係咩
想問埋少少題外話 如果放機大家會係邊到放多
想清左部fuji再入手Sony
其實就算冇漁船香港嘅光害都係好嚴重
真正零光害嘅夜空要外國先有
fuji緊係markup幾千銀放上肥花林雪等大陸仔收啦
A6500 用左5年,影相唔多,旅行影相多,建唔建議上A74
有budget咁梗係好
買完但少用自己唔覺得會浪費就好
另外接受到機鏡會大舊同重啲就ok
其實我本身有FF鏡,枝適馬2870接受到,係枝70180比較重
而家搶機潮都算過左
A7IV做到15600我覺得算係唔錯既價位
唔急不如睇下有冇A7Cii先
個black mist諗住插咩鏡
我果塊插左落35150到
除咗除星 應該長放防潮箱
好似有說快出第二代 唔敢買住 二手市場同水貨差唔多價
各位師兄不如說說有乜機 有乜鏡 使用率如何想參考下入鏡

機 A7c 使用率100%
鏡 tamron 50-400 使用率95%
鏡 sony kit 28-60 使用率 5%

想睇大家用乜鏡使用率高再入
上A7R系列
你都係想人覆 A7IV 2470GM II姐
係咪變咗標配
窮人標配
正常人應該A9 A1
日森除非唔ship香港,否則用直送多
貨輕既話價錢同bns差得唔遠,肯俾多少少dhl重快
收到貨有問題退又方便過集運
不妨統計下自己用50-400,邊個焦段用得最多,再考慮入支定焦玩下

另外,可以諗下如果set嘢輕啲,你會唔會更願意拎出去多啲?咁之下你搵定焦就可以考慮埋pancake

我自己粗略估計:
機 A74 (得哩部)
鏡 28-60 kit 0% (後備用)
鏡 Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art 15%
鏡 Tamron 2875 G2 50%
鏡 Sigma 150600 DG DN Sport 30%
鏡 Sony 70200 GM2 5% (啱啱入,之後應該會幾常拎出來玩)
2470gm2 100%
a7iv 50 1.2 100%
z7 2875 100%

賣左既鏡: t28200,sigma 35 f2, sony 85 1.8,福仔50apo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞