[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (106) GM only vs the Rest

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
二手鏡真係好考驗鏡功夫 好過幾次招 好多唔老實
唉你好貪心

1635pz影景 + 支大光圈定焦,或者配a7c果幾支餅鏡
餅鏡唔啦 評價太差
巴打有冇玩過55 1.8
咁巴打係咪入過堆apsc 鏡
T2040都唔多好
試過買黎用,但結果好少出街snapshot所以換左做部z7
2470gm2 根本邊個都岩,最basic 既利器

撞焦呢d 窮人思維黎
大把人gm zoom 齊哂都照入哂所有gm prime 睇心情玩大光圈
1.4 1.8大光圈,其實gm2 2.8 都做唔到個效果。
撞同一焦距真係無所謂
如果會用到超廣,咁我一定會係補齊焦段先
用緊t2040+50400+其他prime
Sony d1.8好似好耐冇update過
我仲用緊窮人恩物55 1.8
其實都好滿意
嚟緊去台北 諗緊帶唔帶埋70200
主鏡都係2470

唔用個日放喼,每日出門再決定裝邊支出去
帶啦,最多睇景點決定拎唔拎埋出街
無用vpn 都會例牌斷一次先,總之經常斷
其實a7r2 到a74 由舊app 到新app 都一樣
for fun 應該sigma 三寶 / 原廠1.8 果堆買一支都夠玩
如果A6600 平啲都想回歸apsc
67 出應該2手價66會跌多啲

始終粒萬年細電太差
有幾粒放屋企都唔想用
66 67大電黎
61 64先細
佢會唔會fix個app出下更新架
二手carousell放?
拎去星際次次俾人壓
用Lr新嗰個ai denoise,萬幾ISO都無問題啦
等70200G2個價跌少少可能會想入
本身用開定焦 後尾轉左2470GM2就放哂
完全感受到近年GM質素嘅變焦吸引力
加上帶去旅行同影人多 變焦拎出去好方便
不過可能都會係GM 同G之間考慮下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞