[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (106) GM only vs the Rest

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
問題1:
想問有咩書/ youtube /網 可以學影相
以前係canon M系列,轉左部A7C 加Tamron 28-75mm F2.8 (A036) 差唔多兩年
一開始剩係較下光圈快門,而家好多時直頭AUTO 或者用電話影
因為唔知點影先好睇
特別係好多時影到人但影唔到天空既顏色

A7C 配隻40mm F2.5G 好似幾吸引,因為我係好怕重 (我知我部機同Tamron 已經係算唔重
問題2:
餅鏡4000 左右其實叫貴定合理?
因為我主要都係影小朋友同太太
影下旅行同日常相
(其實即係代替IPHONE 因為我覺得AUTO都影出來好睇過IPHONE 如果光線充足)
你影太太,要有背景同顔色
就一定用iphone 最方便,iphone 內置有晒HDR ,落重味精。

諗住用auto 乜都唔校,我十分建議你用番iphone 就算啦
點解唔簡龍仔
1. 我諗好多人都係學左個基本理論再套落去唔同情況,所以我諗你可以google 到大部份嘅教學都係講類似嘅野,例如曝光三角(我假設你識,因為有提過較光圈快門)。
有啲咩網就可能留返俾其他人講。
純粹分享下少少,可以點search 個topic。意思係指,你影左一張相,但去唔到你心目中嘅樣,你要學啲咩去補返,下次影好啲
以你第一個問題做例子,我會咁去諗(可能唔全面)
影到人又影到個天爆哂,影到天又影到個人黑哂
- 個問題係咩?:光差太大
- 點解?:影一張相,只會有一個曝光度(不同嘅光圈快門iso都會出到同一個曝光值)
- 所以?:我測光測個天(光),相機就會用個數值apply 落去全張相,變到個人(暗)會唔夠曝光。相反,你測光測個人(暗)就會令到個天(光)over。
- 點算?:要諗辦法去處理個光差問題,點樣可以同一時間cover 哂?或者後制點處理?
- 學啲咩?:相機可以做到啲咩(測光模式,點測光/平均測光有咩分別)後期可以做到啲咩(Lightroom 暗位推光/光位推暗)
- 有咩限制:測光有機會唔準(你需要再學嘅可能係睇histogram) Lightroom 光位救唔返(你下次影嘅時候情願under ,返去推暗位,好過救光位)

用呢種方法我相信會更加易搵到你需要嘅topic.
(ps. iPhone /auto mode 其實幫你處理哂所有上面嘅問題。所以如果張相好緊要嘅,咪用iPhone 影左先。再用相機試下)

2. 40G好野嚟,貴定唔貴見仁見智,可以搵下二手嘅。
細支,輕身,sharp , 2.5光圈暗啲影都得。
但留意返40mm 會tight 過28mm, 壓縮感/散景/工作距離,會唔同。(例如普通餐廳枱,你影到對面個人就未必影到枱上面嘅食物,28mm 會好啲)
你可以開返你用2875影嘅相,睇下你用35-50左右焦距嘅相,睇下你覺得點再決定。
我覺得40用黎影屋企人好好用,距離岩岩好可以保持住同佢地互動多啲,睇返啲相容易勾起啲記憶
但係你要有心理準備無變焦咁方便

如果你2875影嘅相好多都係40果個距離都唔係試唔過嘅,輕多幾百g
睇下二手囉,我大概半年前3400買2手
而家放左24105了
如果要代替iPhone要諗埋40mm會唔會唔夠wide
iPhone 相機1.0個焦距好似係24mm倒
或者可以咁設計

想要有景有人,簡簡單單用iphone
利申,老婆有時都會覺得去旅行要人景,快影都寧願叫我用iphone 搞掂算。

自己摸索既話,可以考慮a mode ,光圈先決,校定好光圈。
如果發覺快門唔夠就base on a mode setting 轉m mode 慢慢校。

如果想同iphone 比較有明顯差距

A7c 可以考慮玩下大光圈定焦
平平地例如,55F1.8 影下虛化背景人像

4歲户外玩,用A7c 快門就一定比iphone 影好好多

再大多小小好多運動比賽,頒獎典禮
70-200
50-400
就大排用場,iphone 絕對滿足唔到你。
我覺得唔應該用取代iphone 呢個諗法,二者兼備就萬無一失
其實會1516,我自己都有打算呢個距離如果電話交到貨,下次旅行我應該會長插70200,有必要先轉20.8
有時獨特場景都會電話同相機都影左先再算😂
咁平時一定會帶電話出街架嘛
想方便我都係用iPhone影就算
不過暫時都係信相機多啲受過部電話嘅教訓
有時去旅行,有d 情況老婆又要紀錄下人加景
人又多時,光差好難控制時,有時用電話影又真係ok ge

不過對相有要求既人,都會信相機多d
所以我出去同屋企人玩,旅行都堅持會帶相機!
加1死都唔肯放低
唔小人都覺得iphone 已經取代到相機,通常都笑而不語廢事拗😂

以前會拗下嘅而家老左,就咁講句係咩,我都係鐘意揸住相機多啲,咁樣就算
睇對像啦,好多女人唔喺睇你影得夠唔夠sharp,有無黃金比例,佢哋care影完塊面夠唔夠白,對腳夠唔夠長。
剩係影相既話
PP 相片設定檔你地會唔會用? 我見多數拍片先講
影相你地定係用風格 FL IN ST 果啲?
聽一個人講嘢就知佢高度 講得出手機好過相機我諗都冇咩再討論你話方便就話啫。
最鐘意塞自己個死人頭埋去viewfinder度,淨係望住想影嘅野個感覺好舒服
剩係得40G一支我會覺得唔太夠
40G對我黎講係一支好方便既鏡, 係某啲場合/時間去代替我果啲既鏡
最唔鐘意塞個頭去viewfinder
塞耐左好攰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞