日本租車你會點揀?

1001 回覆
44 Like 16 Dislike
roomy / raize 點揀
租開ots
各間租車公司都有三級保險
第一級係普通嘅第三者保險,基本上一定免費包埋;
第二級係撞車包維修費;
第三級包撞車後維修期間因為架車維修搞到架車冇得放租所造成嘅租金損失,多數稱為 NOC 保險。

咁你就明白你撞車後要賠咩啦,連維修時間嘅租金都追你,賠起上嚟好撚金。嗰個 0 円應該係第一級。
唔追求型號就可以咁玩,我除咗 etc 卡同免費同縣異地還車(慳返搭車車錢)之外冇咩特別要求。多數會想租 K-car 方便行窄路囉。

樓主又要指定型號又要新車又要職員識廣東語/中國語真係有難度,其實同職員冇咩好講,都係嗰啲程序

BTW 如果係指車嘅導航語言嘅話,租十幾次都可以 set 正體中文同中國語。日本導航真係好用。
一定係去Toyota Rent a car 或者 萬事得果間times
車新乾淨有多國語言導航
toyota租過corolla sport
times租過mazda 3 hatchback 2015
可能我真係太高要求不過期望越高失望越大
可能平常心
thanks
上次去租左架新prius ,新到5000 公里都冇
係咪豐田租車?你指定要呢架?
反正揸得幾日甚至只係 12 hr,只要搵到最平嘅選擇,港紙先三百蚊日,就算麻麻地嘅車都唔會太嬲。甚至專登租輕自動車試下,香港揸唔返。

但係租得耐例如十幾日就可能搵下官網指定型號好啲,中伏十幾日真係唔過癮
係呀,我起碼租六至七日
都想好啲,有保障啲,有諗過試下玩盒仔車例如roomy or tank ,香港唔會揸
借po一問
月租點樣做最抵
去一次沖繩租車洗唔洗再開多個post問
你上個post咪過
上次我租唔過1000 好似 800 公里
維修時間耐我就真係恭喜你,所以我就唔慳呢個錢。
同埋 claim 日本嘅車保險唔影響香港嘅 claim 車保險記錄
租開OTS同Times
兩間都好穩陣
租2次TOYOTA, 窮PLAN, 但想大部裝多啲嘢, 結果都係俾PROBOX我,
頭先上佢官網睇, 今期啲款好似似樣啲, 想當初8年前租, 連CARPLAY都無
日本出租車好似車齡唔可以大過4年
租車公司通常都會講英文
唔買 NOC 保險,
樂天 jalan 等特價優惠券,
睇盡各個區嘅舖頭,有啲區嘅舖頭有特價,或者有啲細公司只係喺某個區有舖頭,搭車去租都抵,
記得租 etc 卡,一次 330 円,高速公路 etc 特價幫你慳唔少,同埋輕自動車行收費公路會平啲,
另外有日本網睇邊度油站平,普遍大城市平啲,偏鄉好貴。最平 153 円都最貴 178 円都入過,兩個月前嘅事。
租車埋單應該近萬,最好用適合嘅信用卡賺回贈,例如恒生 mmpower 嘅外幣 5% 回贈,簽賬上限每月萬六蚊
唔緊要 最緊要大家都收到有關租車嘅資訊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞