日本租車你會點揀?

1001 回覆
44 Like 16 Dislike
1. 分兩架

2. 考返個巴士牌租十人車
之前去富士山自駕遊 但係雪藏牌唔敢揸太遠所以直接係富士山攞車
係 Rakuten 租咗架N-wagon 去幾個湖周圍行下 上下五合目 車仔細細又齊安全設備揸得輕鬆又過癮
Tabirai
係咪通常都無usb 頭叉電?要自己帶定點煙叉頭?
揸過唔錯

(唔好同 Corolla Fielder 撈亂)
缺點係GPS無中文
同埋車款偏舊
想問下如果有咩事要打電話報警
你地會用咩sim card係會包埋通話?
我每次都係喺tabirai日文網搵

租過呢幾間:
Budget 租過3次
頭2次都係高松店,間舖好細,泊得幾架車
但兩次啲職員都好nice
可以用簡單英文+有準備中文版嘅leaflet同我哋溝通
兩次都係租到Daihatsu 嘅k-car,正常夠用

第3次喺福岡租到架Honda k-car
唔知係馬力唔夠定點,上斜完全唔夠力

Nippon rent a car 租過1次
高松借,廣島還,服務好好,講解得好仔細
車牌子同型號唔記得咗,但係正常好揸嘅
最記得係佢導航有廣東話其他公司都係國語多

Orix 今年2月喺沖繩租過1次
啲職員西口西面咁check車勁求其
不過我太遲先租所以冇得揀
有得揀就唔會再租呢間

(sorry隔咗太多年已經唔記得啲車型號)
雪藏牌係郊區真係好爽 勁放鬆揸多陣已經搵得返個感覺
泊車又地方大 完全唔需要驚
近幾年d車全部都有usb插架啦
ori冇得指明好多時都伏,成日話係同款,同相不同

toyota rent a 車新好多,整體架車都光鮮啲
基本上唔使 除非夜晚揸上山
無 JEP停售左 或者考慮吓tocoo出個張pass
Google 片假名轉換
乜撚野ae110呀?無一間公司會有咁舊既車啦下話
tocoo張pass叫乜
香港旅遊保要睇下包幾多
我啱啱睇之前買果份保誠包5000咋
Tocoo! Expressway Pass
經tocoo呢間租車代理book車先買到 不過要自己叫酒店留起個ETC Card包裹或者郵局拎 你跑東京近郊一定慳好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞