[四月新番] 機動戰士高達 水星的魔女 集中討論 (49) I love you. From Mom.

1001 回覆
12 Like 15 Dislike
今次唔會又好似鐵血咁壞人活到最後掛...
果幾個八婆真係好乞人憎
Eri聽到阿妹講 媽媽唔開心會係隔離陪佢 個落寞樣
可能劇場版叫祝福
條女又唔係肥佬殺
黑人係鴿派 其實都唔係肥佬嗰邊
貍貓其實係第三方
目的只係阻止媽媽用艾利同QZ復仇
但冇反話用QZ本身
而米爸同米媽都係QZ策劃人
SAL就好簡單就係睇benerit group唔妥
不論係米爸定貍媽控QZ
就想連總部一齊創世紀咗佢
我覺得真綠毛好似有啲睇四金花唔順眼
就係信錯咗溫和派好大權咁
點知唔撚係

計劃係班學生對內閂Q0
啲大人(黑人/米爸)對外交涉拖議會

黑人上集好口響話等我嚟
點知…….
我都唔知點講 兩季夾埋23集
雖然佢地設定係細路 但以故事結構黎講去到依家呢個集數
作為主角嘅佢地應該要搵到自己嘅理念 而唔係仲係比人利用嘅人
就算比人講到勁差嘅age 去到三世代篇 爺仔孫三個人都各有自己嘅戰鬥目的
睇多次QZ中段話有干擾 其實係咪米媽介入
第一回合 -
勝利條件:打倒風靈
高級勝利條件:用異靈打倒風靈
……
戰鬥畫面打爆風靈

地圖畫面,異靈打贏左風靈後,風靈未爆,然後地圖嘅遠處即刻出現一個地圖炮,聯邦軍登場講野,開炮,射爆風靈。

第二回合 -

武士道同剎那
暫時估最大機會係咁,可能係quiet zero某種本來design嘅機能嚟
米媽 90%
艾父 10%
如果真係咁我覺得好睇過風靈=人
啫係老母就算冇人搞鳩佢都係會俾人兩炮收皮
機戰要將quiet zero撈埋其他作品嚟寫,如果唔係我方成堆唔用permet嘅痴線佬喺到
兩個真愛都係高達
Q0 艾莉 擋唔到地圖炮?
定因為 米媽 / 艾父 熄左Q0
先導致艾莉要做阿穆
9估劇情
地圖炮失敗後,5號真身親自揸鐵騎去qz到,想攞qz嘅控制權
但eri冇左風靈後同qz融合左開啟始祖帕梅特刻痕之力,破壞嗮現場所有嘅gundam (戰騎, 異靈, 鐵騎),過程中老母順便死L埋去,狸貓求其搵個理由斷手

之後現存嘅高達冇嗮、用gund科技整高達嘅技術失傳左,gund科技變左純醫療科技,gund成功去污名化
最後狸貓裝備個gund義肢係水星開學校專教gund醫療,望住自己隻手&旁邊嘅白毛,感慨到呢樣就係家姐&老母比自己嘅「祝福」

ed後伏筆,有人偷偷地用風靈/戰騎/鐵騎嘅殘骸黎開發高達

當時心諗打死老母 無埋家姐
真係多得天真ge 紅毛和白毛
有米媽Admin Ac仲要用蕃茄做icon
似係打岩密碼就啟動米媽係QZ嘅管理權
Q0 熄左 控唔到太多子機過黎
唔係好似 X gundam 咁 月光炮一齊融左枝衛星炮都仲得
唔畀鴿派同鷹派扯貓尾
係得狸貓同米同班學生咁撚天真,信聯會班人講嘢架咋
前幾集有人叫米學下佢老竇,真係講得一啲都冇錯

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞